Els Australopithecus pujaven als arbres

Ho han demostrat els darrers estudis sobre les restes de la nena ‘Australopithecus afarensis' trobada a Etiòpia fa dotze anys

'Australopithecus afarensis'
'Australopithecus afarensis'
30 d'octubre del 2012
Autor
Carla Galisteo
Un estudi de les restes de Selam, la nena ‘Australopithecus afarensis' descoberta a Etiòpia l'any 2000, ha arribat a la conclusió que els membres de la seva espècie tenien una desenvolupada activitat arbòria. Fins ara els científics sabien que Lucy, el primer primat d'aquesta espècie descobert, era bípeda i caminava dreta. Una anàlisi de l'omòplat de la nena Selam ha determinat que també pujaven i es penjaven dels arbres.

Selam era una nena Australopithecus de tres anys que va viure fa uns 3,3 milions d'anys. Les seves restes van ser trobades en un jaciment de Dikkia, a Etiòpia, i formen l'esquelet més complet que es coneix de la seva espècie. És coneguda com la ‘filla de Lucy' per la proximitat geogràfica dels dos exemplars, tot i que en realitat Selam és més antiga.

La hipòtesi del comportament arbori d'aquests antecessors de l'Homo, que ha publicat la revista ‘Science', es basa en el fet que tenien l'articulació de l'espatlla orientada cap amunt. Això els permetia penjar-se dels arbres sense dislocar-se l'espatlla. Els científics creuen que aquesta tendència, pròpia dels simis, va allunyar-los dels humans i va reforçar la seva semblança amb els simis africans moderns.

Tot i així, els ossos del maluc i dels peus dels afarensis són semblants als dels humans i estan adaptats per caminar en posició vertical, per la qual cosa l'espècie tenia trets d'ambdós grups. D'aquesta manera, aquest descobriment ha proporcionat noves pistes sobre el lloc que ocupa l'‘Australopithecus afarensis' en l'evolució humana.