Els EUA difonen documents sobre la dictadura argentina

S'han desclassificat i publicat més d'un miler de pàgines sobre el règim militar corresponents al període 1977-1980

El dictador argentí Jorge Rafael Videla
El dictador argentí Jorge Rafael Videla
10 d'agost del 2016
Autor
Redacció
Els Estats Units han publicat a Internet documents d'intel·ligència desclassificats sobre l'última dictadura militar argentina. Es tracta de 1.078 pàgines corresponents al període 1977-1980 que inclouen denúncies per tortures i detencions clandestines, cartes al més alt nivell entre tots dos estats i informes diplomàtics, entre d'altres. La major part prové de les biblioteques presidencials dels expresidents Jimmy Carter, Ronald Reagan i George H. Bush.

Segons fonts oficials, els arxius "demostren els esforços del govern de Carter per instar la dictadura argentina a complir amb l'estat de dret, alliberar individus detinguts il·legalment i retre comptes dels que van desaparèixer mentre es trobaven detinguts". Un dels documents, del 9 d'agost de 1978, registra que Washington va notificar a Buenos Aires la seva disposició per brindar entrenament militar si l'Argentina acollia una visita de la Comissió Interamericana de Drets Humans, fet que es va produir el 1979.

Alhora, la iniciativa podria aportar informació sobre fins a quin punt el govern nord-americà coneixia i aprovava els abusos que es cometien al país durant aquest període. L'Executiu argentí i organismes de drets humans consideren que la documentació desclassificada pot ajudar els judicis per delictes de lesa humanitat comesos durant el règim.

Al mes de març, en una visita al país, el president nord-americà, Barack Obama, va anunciar la iniciativa, atès que els Estats Units tenen "la responsabilitat d'afrontar el passat amb honestedat i transparència". Els documents formen part del primer tram d'un projecte de desclassificació que durarà fins a finals de 2017.