ERC exigeix la retirada de Franco i Primo de Rivera del Valle de los Caídos

La formació política demana que el mausoleu es converteixi en un centre d'interpretació de la memòria històrica

Valle de los Caídos -  Sigils / Wikimedia Commons
Valle de los Caídos - Sigils / Wikimedia Commons
16 de novembre del 2016
Autor
Laura Quero
El 20 de novembre es compleixen 41 anys de la mort de Franco. Amb motiu de l'efemèride, ERC ha presentat una proposició no de llei —un text sense caràcter de llei que insta el govern a realitzar una acció— per exigir que s'apliquin les recomanacions sobre el futur del Valle de los Caídos que va determinar una comissió d'experts el 2011.

L'informe, presentat per la comissió al final de l'última legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero, recomanava l'exhumació dels cossos de Franco i Primo de Rivera. Malgrat que el govern espanyol de l'època es va mostrar favorable a les propostes, finalment no es van dur a terme.

A més, ERC demana la transformació del Valle de los Caídos en un centre d'interpretació de la memòria històrica. Tal com recorda el partit, "[el Valle] es va erigir amb la suor i la sang de milers de presos, que van patir treballs forçats per tenir ideologies o tendències sexuals que el règim franquista considerava condemnables". És per aquest motiu que es reclama que les restes humanes de les víctimes siguin retornades als familiars.

D'altra banda, ERC ha demanat que no es destini cap recurs públic a la reconstrucció del Valle de los Caídos —que es troba en molt mal estat i necessita inversions importants— ni a cap associació vinculada a l'espai, com és la Fundación de la Santa Cruz del Valle de los Caídos o l'Asociación para la Defensa del Valle de los Caídos.