Errors d'interpretació en les profecies del calendari maia

Els experts analitzen la teoria segons la qual el món s'havia d'acabar el 2012

Roda amb la representació del calendari maia -   
Roda amb la representació del calendari maia -  
6 de desembre del 2011
Autor
Juan Carlos Moreno
El 2009 va arribar a les pantalles de tot el món una pel·lícula nord-americana que jugava amb una profecia maia sobre la destrucció del món el desembre de 2012. Dirigida per Roland Emmerich, la pel·lícula es titulava —amb ben poca originalitat, tot s'ha de dir— ‘2012', i va funcionar força bé a la taquilla, tot i que la crítica no va ser gaire benèvola. Doncs bé, ara, quan resta un any per la fatídica data, un grup d'experts s'ha reunit a Chiapas (Mèxic) per iniciativa del Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) per parlar de la filosofia i la concepció del temps a la civilització maia i veure si el seu anunci de l'apocalipsi té sentit o no.

Les conclusions han estat més aviat prosaiques i gens alarmistes. Segons els experts, els maies no van profetitzar la fi de la humanitat, sinó, tal com la nova interpretació de les esteles prehispàniques demostra, el retorn de Bolon Yokte, una de les divinitats que, segons la cosmologia d'aquesta cultura, van participar en la creació de l'era en la qual ara vivim. O sigui que, d'apocalipsi, res de res.

La causa de la confusió sembla ser la interpretació deficient de les inscripcions del Monument 6 de Tortuguero, a l'estat de Tabasco. Segons es pensava abans, el 21 de desembre de 2012, dia del solstici d'hivern, hi hauria una mena de destructiu retrobament místic amb Bolon Yokte. La nova lectura, no obstant això, proposa que en aquella data només culminarà una era de 13 baktuns, els cicles de 400 anys amb què els maies mesuraven el temps. Per tant, el desembre de 2012 s'iniciarà un nou cicle de la creació, que no és poc, però que no necessàriament implica la destrucció del nostre món. Per tant, i més tranquils, aquest cap d'any podem menjar el raïm sense la molesta sensació de pensar que podria ser l'últim.