Es recuperen cançons dels supervivents de l'Holocaust

El professor David Boder va enregistrar les melodies que els nazis van obligar a cantar als jueus

Passadís del camp de concentració d'Auschwitz -  Pixabay
Passadís del camp de concentració d'Auschwitz - Pixabay
6 de febrer del 2017
Autor
Laura Guarda

Un grup d'investigadors de la Universitat d'Akron ha digitalitzat les cançons interpretades l'any 1946 per supervivents del camp de concentració de Hénonville (nord de França). La bobina en concret forma part del treball de recull oral del professor de psicologia David Boder (1886-1961) i ha reaparegut recentment en el Centre per a la Història i Psicologia d'aquesta universitat.

David Boder, professor de Psicologia de l'Institut de Tecnologia d'Illinois, va entrevistar i gravar el testimoni de més de 130 jueus de camps de concentració d'Itàlia, França, Suïssa i Alemanya just després de la Segona Guerra Mundial. Els entrevistats de Hénonville van interpretar les cançons que els nazis els van obligar a entonar durant la repressió en els camps. A més de les cançons, Boder va reunir fins a 200 bobines amb testimonis orals d'històries de vida o serveis religiosos.

El grup d'investigadors d'Akron va trobar la bobina per casualitat, entre altres enregistraments del professor. Les cançons s'han pogut digitalitzar després que l'equip trobés l'aparell adient per a la transformació en la plataforma eBay. Algunes de les cançons es poden escoltar en el web del Centre d'Història i Psicologia de la universitat.