L'Escala, cultura i patrimoni

Porta d'entrada per a grecs i romans, aquest municipi de l'Alt Empordà irradia activitat cultural

Jaciment d'Empúries
Jaciment d'Empúries Ajuntament de l'Escala
6 de novembre del 2023

El patrimoni cultural de l'Escala no és només una qüestió del passat, sinó del present i del futur. La costa d'Empúries va ser la porta d'entrada a la península Ibèrica de les civilitzacions grega i romana. Va ser el punt escollit per fer-hi les seves primeres ciutats, les restes de les quals són avui visitables al Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries. Sant Martí d'Empúries és un clar exemple de la superposició constant del pas del temps. Sota els seus carrers hi ha els primers edificis grecs del segle VI aC, però es té constància que ha estat habitat de forma permanent almenys des de l'edat del bronze. De l'època medieval, se'n conserva part de la muralla i les restes del castell carolingi –inspirador de les llegendes del Capitán Trueno–, i a la seva plaça Major s'alça l'església de Sant Martí, que es va construir el 1538 sobre un temple preromànic de l’any 926.

El nucli urbà de l'Escala va aparèixer al segle XVI com a port pesquer vinculat a Empúries, si bé excavacions recents demostren que al seu entorn hi ha hagut un enclavament de població des de, com a mínim, l'època del Neolític mitjà, pels volts del 4.500 aC. L'Escala va anar creixent fins que el 1766 es va capgirar la situació i es va convertir en el cap de municipi del qual depenia Empúries. Va tenir molt a veure amb aquest creixement l'Alfolí de la Sal, edifici del segle XVII que es conserva al nucli antic del municipi. Es creu que acollia la Gabella de la Vila d'Empúries i Port de l'Escala, i a partir del 1716, amb el Decret de Nova Planta, va començar a emmagatzemar la sal que arribava de diversos indrets i que es distribuïa a més de dos-cents pobles de les comarques properes.

L'Alfolí va impulsar el desenvolupament econòmic i social de l'Escala al segle XVIII, que va passar de 290 habitants el 1716 a 1.383 el 1787. Això va fer que obtingués el rang de vila el 1766. Actualment, és un edifici públic protegit com a Bé Cultural d'Interès Nacional, clau en la política cultural de l'Escala i que acull concerts, exposicions i altres activitats. Dedica tota la primera planta al Museu de l'Escala, on es pot fer un repàs per totes les èpoques de la història del municipi, i, des del 2019, té un espai dedicat a Víctor Català, escriptora escalenca clau en la història de la literatura catalana.

Patrimoni pesquer i cultural
La pesca i la salaó són part important del patrimoni local i l'Anxova de l'Escala n'és un gran exponent gastronòmic. Per conèixer a fons aquesta història, és obligatòria també una visita al Museu de l'Anxova i de la Sal. Aquesta riquesa històrica es complementa amb una important activitat cultural que permet organitzar al municipi al voltant de 600 activitats cada any. Destaquen la Festa de la Sal o la fira grecoromana del Triumvirat Mediterrani, així com el festival de música d'estiu Portalblau. A més, el 2019, l'Escala es va convertir en la cinquena ciutat a incorporar-se a la xarxa de Viles del Llibre de Catalunya.

Si voleu fer un itinerari cultural pel municipi, consulteu tots els punts d'interès que hi trobareu al web de Turisme de l'Escala, on també podeu consultar l'àmplia oferta cultural que s'hi programa.