Escolta 'SOM', el pòdcast del Museu d'Història de Catalunya

Cada mes, un nou episodi del programa repassarà els moments més destacats de la història del país

'SOM', el pòdcast divulgatiu del Museu d'Història de Catalunya
'SOM', el pòdcast divulgatiu del Museu d'Història de Catalunya
5 de novembre del 2022

"Durant uns minuts, sentireu bategar la història!". Amb aquestes paraules, el Museu d'Història de Catalunya presenta el nou pòdcast SOM, una proposta d'àudio digital i periòdica que ha impulsat per donar a conèixer diferents períodes de la història catalana d'una forma divulgativa i didàctica. El programa se submergeix en alguns dels episodis clau de la història del país a través d'experiències de vida, de conflictes, de guerra, de repressió i exili, però també de progrés, d'idees, de valors i d'esforços col·lectius.

SOM vol acostar la història a la ciutadania d'una manera entretinguda, alhora que posa en valor la riquesa del patrimoni històric del nostre país i dona a conèixer les activitats i els continguts del Museu. Cada mes podreu escoltar-ne un nou episodi des de les plataformes Ivoox, Spotify i Apple, començant per la història dels Català, tres fotògrafs d'una mateixa família que van protagonitzar l'exposició Els Català, fotògrafs d'un segle.  

Episodi 1. Els Català, fotògrafs d'un segle

Durant el segle XX i començaments del segle XXI, tres membres de la família Català desenvolupen la seva feina com a fotògrafs. Es tracta de Pere Català i Pic i els seus fills: Pere i Francesc Català-Roca. Tots ells neixen a Valls i es traslladen a Barcelona a principis dels anys trenta. Són els anys de la Segona República i, és clar, de la Guerra Civil.


 

Episodi 2. Tràfic d'esclaus a Catalunya

L’esclavitud va estar present a Catalunya des de l'edat mitjana. A la Barcelona dels segles XIV i XV, entre un 10% i un 15% de la població era esclavitzada. Ja a l'edat moderna, els negocis que es van establir amb el nou continent van propiciar el naixement d'una indústria molt lucrativa que va continuar vigent fins ben entrat el segle XIX: el tràfic d'esclaus. Quins van ser els noms més destacats d'aquesta pràctica? Fins a quin punt la prosperitat del segle XIX va estar relacionada amb l'esclavatge? 


 

Episodi 3. El poble jueu a Catalunya: mite i realitat

La història del poble jueu a Catalunya ens ha arribat sovint envoltada de tòpics i falsos mites. La persecució a què van estar sotmesos en alguns periodes històrics i la seva relació amb el comerç va generar un relat parcial i força inexacte.


 

Episodi 4. La vaga de 'La Canadenca' i els anys del pistolerisme

L’any 1919, Barcelona viu immersa en una crisi que colpeja especialment les classes treballadores. El preu dels productes bàsics s’ha disparat i els conflictes sindicals són cada cop més violents. Són els anys del pistolerisme, i també els anys de personatges mítics del sindicalisme com Salvador Seguí, el Noi del Sucre. Enmig d’aquest clima de violència, precarietat i crisi social, tindrà lloc la famosa vaga de la Canadenca.


 

Episodi 5. Republicans a Mauthausen, la lluita per la supervivència

L’any 1938, el Tercer Reich de Hitler crea el Camp de concentració de Mauthausen, on inicialment tanca els opositors polítics i, posteriorment, altres col·lectius. Més de 7.000 republicans procedents de la península van anar a parar a aquest camp, on els interns patien jornades maratonianes de feina a la pedrera. Per parlar de Mauthausen, el Museu d’Història de Catalunya es troba amb Rosa Toran, historiadora i especialista en camps nazis, singularment de la vida dels republicans a aquests camps. 


 

Episodi 6. El servei domèstic a Catalunya: una història desconeguda

El servei domèstic va jugar un paper important en el creixement econòmic de Catalunya i, alhora, va ser un bon termòmetre de l’evolució de les classes acomodades. Malgrat això, va ser relegat a un segon pla, i durant molt de temps va ser menystingut també com a tema d’investigació. Als darrers anys, però, diferents estudis han posat l’accent en aquestes activitats, que sovint eren desenvolupades per dones.


 

Episodi 7. Si les joguines parlessin...

Les joguines ens ha acompanyat des de sempre: podem trobar-les en la cultura grega, romana, ibera... Els materials canvien i les tècniques evolucionen, però fa mil·lennis que juguem amb elles. Són objectes que parlen de nosaltres, de la nostra societat. I són també un reflex dels nostres valors i preocupacions, d’allò que som i també del que voldríem ser. Per això constitueixen un testimoni de primer ordre de la història i com a tal mereixen un estudi rigorós.


 

Episodi 8. Dones al front de guerra

L'esclat de la Guerra Civil espanyola, l'any 1936, va comportar la mobilització de milers de catalans que van deixar-ho tot per anar al front i lluitar per la defensa de la República. Però sovint s'ignora que també van ser moltes les dones que es van sumar a la lluita armada. Aquest episodi pretén recuperar la memòria d'aquestes dones i el seu paper a primera línia de batalla i a la rereguarda.

Episodi 9. La Setmana Tràgica

Entre el 26 de juliol i el 2 agost del 1909, el reclutament de joves obligats a anar a la guerra del Marroc va provocar una revolta antimilitarista i anticlerical a diverses ciutats catalanes. El fet que els fills de les famílies riques poguessin comprar l'exempció d'incorporar-se a files pagant una quantitat fora de l'abast de les classes humils va incrementar el sentiment d'injustícia. Tot plegat va portar a una gran vaga general que va acabar derivant en una revolta popular. Com a conseqüència, Barcelona va convertir-se en un autèntic polvorí.

Episodi 10. Gitanos catalans i la rumba gitana

La mirada al passat del poble gitano des d’una vessant històrica té com a característica la seva forta tradició oral i el fet que no hi ha testimonis escrits sobre les seves vivències internes. Les institucions gitanes són les mateixes persones. Per això avui hem volgut acostar-nos al poble gitano de la mà de Sicus Carbonell: ell és artista professional, cantant de rumba i director d’un exhaustiu documental titulat Gitanos Catalans!

Episodi 11. Els sarraïns a Catalunya

Principis del segle VIII. El regne visigot, que ocupa bona part de la Península ibèrica, es troba en declivi. Aquest context de feblesa l’aprofitaran els sarraïns, nom amb què la cristiandat va anomenar els àrabs que es van expansionar per tot el nord d'Àfrica, l'Orient Mitjà, l'Àsia Menor i gran part de la península durant l'edat mitjana. L’arribada dels sarraïns comporta la irrupció també d’una nova religió: la musulmana, fundada pel profeta Mahoma a principis del segle VII. 

Episodi 12. Catalunya, terra de pirates

Entre els segles XVI i XVIII, Catalunya va ser terra de pirates: durant centenars d’anys la seva costa va ser atacada per corsaris de totes les nacionalitats mediterrànies. Les Terres de l’Ebre, l’actual Costa Brava, el Maresme... són molts els municipis costaners que en algun moment van patir atacs pirates. Això va modificar l’aspecte del litoral, que es va omplir de torres i construccions militars defensives, moltes de les quals encara esquitxen la línia de la costa.

Episodi 13. Història del vestit a Catalunya

La indústria del tèxtil va ser un capítol inseparable de la història de Catalunya. Lligat a aquesta indústria, la moda va ser, i encara ho és, un episodi clau. En aquest camo són coneguts els noms de Pedro Rodríguez, Carme Mir, Toni Miró o Pedro Rovira, però ja no ho són tant altres com Madame Berbegier, Teresa Solà o Augusta Zagri. Al segle XIX es comença a configurar el que posteriorment serà l’embrió de l’alta costura. A poc a poc, es passarà del treball anònim a l’etiqueta. Del taller a la passarel·la. Aquest episodi ofereix una aproximació a l'evolució de la moda a casa nostra de la mà de veus referents en el sector.

Episodi 14. Espiritistes i lliurepensadores

A principis del segle XX, Catalunya vivia una època convulsa de vagues, reivindicacions, canvis socials... Era l’època de la Setmana Tràgica, de la vaga de la Canadenca, de moviments artístics importants, del pistolerisme! En aquest context, va arribar a casa nostra l’espiritisme, ja popular a Europa. Més enllà de les creences implícites en aquest moviment, l’espiritisme va crear un nou espai d’expressió i de cooperació per a moltes dones, que veien per primer cop una escletxa per compartir les seves inquietuds, per qüestionar les doctrines oficials i, per què no, per reivindicar el paper de la dona com a impulsora. Recordem aquest moviment i aquestes dones, la majoria d'elles oblidades per la història.

Episodi 15. Arqueologia del conflicte

L’arqueologia del conflicte és una branca de l’arqueologia que es dedica a estudiar tot allò que té a veure amb l’exercici de la violència. No només pel propi conflicte, sinó per totes les conclusions i implicacions socials que se’n deriven. A Catalunya, com a escenari de batalles importants i d’enfrontaments entre comunitats, tenim un bon grapat d’exemples. Ens aproximem a l’arqueologia del conflicte de la mà de Jordi Principal, director del Museu d’Història de Catalunya i també investigador amb una llarga trajectòria en el camp de l’arqueològica clàssica.