L'església de Víllec reviu el romànic amb una reproducció artesanal d'un frontal d'altar del segle XII

Del 15 de juliol al 31 d'agost, la petita església romànica de Víllec (Montellà i Martinet) es convertirà en un taller viu d'art medieval

Aquest és el frontal que serà reproduït
Aquest és el frontal que serà reproduït Worcester Art Museum
4 de juliol del 2025
Guardar a favorits

Aquest estiu, el municipi de Montellà i Martinet (Cerdanya) viu una iniciativa excepcional: la creació en directe d'una còpia fidel d'un frontal d'altar del segle XII, seguint les tècniques i utilitzant materials propis de l'època. L'obra es durà a terme a l'interior de l'església de Víllec, l'única del municipi que conserva íntegrament l'estil romànic.

El projecte, titulat 'Romànic en Viu' i que conduirà Laura de Castellet, llicenciada en Belles Arts i doctora en Història Medieval, té com a punt de partida una peça original que actualment es troba al Worcester Art Museum de Massachusetts. Aquest frontal va ser adquirit l'any 1933 pel col·leccionista Arthur Byne a través de l'antiquari Josep Bardolet i, tot i que se'n desconeix amb certesa l'origen concret, es creu que prové d'alguna de les antigues esglésies del Baridà, possiblement de Víllec mateix.

La iniciativa compta amb el suport de l'Ajuntament de Montellà i Martinet i la implicació activa de veïns del municipi, que han volgut retornar simbòlicament aquesta obra al territori. La còpia es realitzarà amb fusta d'avet local, preparada amb un assemblatge sense claus i revestida amb tèxtil i guix per unificar-ne la superfície. Sobre aquesta base, s'hi traspassarà el dibuix amb carbonet, mitjançant paper, i després s'aniran omplint les àrees de color amb pintures al tremp d'ou, elaborades in situ a partir de pigments naturals. Un cop acabada la pintura, es perfilaran amb detall els traçats negres i blancs que defineixen les figures i les lletres. Tot aquest procés es durà a terme davant del públic, seguint fidelment les tècniques documentades de la pintura romànica del segle XII.

Un procés artístic obert al públic

El projecte estarà obert al públic del 15 de juliol al 31 d'agost i es podrà veure tant presencialment a Víllec com a través d'una webcam. L'accés és lliure i gratuït. Els visitants no només podran observar el procés, sinó que també podran participar-hi activament: aquells que arribin a primera hora del matí i portin un ou, podran fer-lo servir per a la pintura del dia. Les persones amb una certa habilitat artística tindran l'oportunitat de contribuir a pintar la sanefa del marc, sempre que segueixin amb precisió les línies establertes. A més, cada jornada començarà amb una breu sessió de cant gregorià.

El programa inclou activitats complementàries, com l'ScapeRoomànic, un joc de pistes familiar per conèixer el romànic del Baridà, i un quadern de dibuix col·laboratiu a disposició de tots els visitants. A més, el 29 d'agost es farà una festa de cloenda per celebrar la finalització de l'obra. Tot el calendari de sessions obertes al públic es pot consultar a la pàgina web de l'Ajuntament del municipi.

Finalment, al mes de setembre se celebrarà una jornada d'estudi i divulgació sobre el frontal i el seu context històric i artístic, amb la participació d'experts com la conservadora assistent en art medieval del Worcester Art Museum.