'Exiliades', l'exili republicà des d'una perspectiva de gènere

Una exposició al Museu Memorial de l'Exili ressegueix el camí que van emprendre vint dones de diferent trajectòria política, professional i social

Documentació de Maria Dolores Bargalló Serra, a l'exposició 'Exiliades' del MUME
Documentació de Maria Dolores Bargalló Serra, a l'exposició 'Exiliades' del MUME FUndació Josep Irla
18 de març del 2023

Fins al setembre de 2023 es pot visitar al Museu Memorial de l'Exili (MUME) l'exposició temporal Exiliades. Els fils vermells entrellaçats, una aproximació, des d'una perspectiva de gènere, a les històries de vida de les dones republicanes que van haver de fugir durant la Guerra Civil.

La mostra ressegueix l'empremta de vint dones de diferent trajectòria política, professional i social que es van veure forçades a emprendre el camí de l'exili. Totes elles van lluitar contra una doble vulnerabilitat, com a dones i com a refugiades polítiques, amb els recursos que tenia cadascuna a l'abast. Polítiques, milicianes, metgesses, periodistes, actrius... Més enllà d'allò que les singularitzava, van compartir una manera comuna de veure el món i van trobar la forma de sobreviure mitjançant el suport mutu, la solidaritat, la cooperació, la resiliència i l'empoderament.

Algunes de les seves protagonistes són Natividad Yarza, la primera dona alcaldessa escollida en democràcia a Catalunya; Josepa Bastard, metgessa i consellera de Sanitat de la Generalitat; l'anarcosindicalista Lola Iturbe, o Neus Català, membre de la resistència francesa i posteriorment empresonada en diversos camps de concentració nazis. A través de les seves històries de vida, l'exposició ens descobreix la capacitat d'acció i de transformació d'aquestes dones i el manteniment del seu compromís amb els valors republicans.

La mostra, que s'emmarca dins del programa d'activitats culturals del 15è aniversari del MUME, que es va inaugurar el 2008, es podrà visitar a la sala d'exposicions temporals del museu fins al diumenge 3 de setembre.

Informació pràctica'Exiliades. Els fils vermells entrellaçats' al Museu Memorial de l'Exili