Fan esclatar dos projectils de la Guerra Civil a la costa de Llançà

Un banyista va trobar un dels obusos a la platja de l'Alguer i va alertar la policia, que en va detectar un altre

Costa de Llançà -  M. Pfeiffer
Costa de Llançà - M. Pfeiffer
7 de setembre del 2016
Autor
Redacció
Artificiers de l'exèrcit espanyol i agents de la Guàrdia Civil han fet esclatar de manera controlada dos projectils a uns 25 metres de distància de la platja de l'Alguer de Llançà (Alt Empordà). Els obusos estaven a un metre i mig de profunditat.

Un banyista va trobar diumenge un artefacte submergit al mar i va donar l'avís a la policia. Posteriorment, efectius del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil van inspeccionar la zona i van trobar dos possibles artefactes més. Després de fotografiar-los, es va restringir l'accés a la cala per terra i per mar per evitar incidents.

Bussejadors artificiers de l'armada van detonar finalment els obusos dimarts al matí. Afirmen que eren dos obusos, ja que el tercer era una peça metàl·lica. Els projectils, possiblement de la Guerra Civil, es trobaven en mal estat de conservació.

No és la primera vegada que apareixen artefactes similars a la zona. En finalitzar la guerra, republicans que anaven cap a l'exili a França es van desfer de les armes que transportaven abocant-les a la platja de l'Alguer. Anys més tard, els obusos van ser coberts amb formigó, però el desgast i els temporals n'han deixat alguns al descobert. El maig de l'any 2009, se'n van recuperar i destruir 45.