El festival Bachcelona recupera la música del barroc durant el mes de juliol

Els concerts se succeeixen durant aquest mes de juliol, amb dos afegits el setembre i el desembre

L'Auditori de Barcelona acollirà els primers recitals
L'Auditori de Barcelona acollirà els primers recitals Auditori de Barcelona
13 de juliol del 2025
Guardar a favorits

Aquest dilluns 14 de juliol s'inaugura oficialment el festival Bachcelona a l'Auditori de Barcelona, i ho fa amb un concert vibrant protagonitzat per dues cantates de caràcter festiu de Johann Sebastian Bach. Sota la direcció de Lluís Vilamajó, el Cor Bachcelona Akademie, el Bachcelona Consort i joves solistes premiats amb la Salvat Beca Bach donaran el tret de sortida a una nova edició del festival dedicat íntegrament a la figura i el llegat del compositor alemany.

La vetllada inaugural inclourà la interpretació de les cantates Lobet Gott in seinen Reichen (BWV 11) i Lobe den Herrn, meine Seele (BWV 69), compostes durant l'estada de Bach a Leipzig i que destaquen per l'ús de trompetes i timbals, així com el motet Lobet den Herrn, alle Heiden (BWV 230), una mostra excelsa de polifonia a quatre veus.

Tot i que el concert d'avui marca l'inici oficial, el Bachcelona 2025 s'estén al llarg del mes de juliol amb cites destacades els dies 15, 16, 18, 21, 22, 23 i 24, amb una darrera prolongació el 16 de setembre i la clausura prevista pel 30 de desembre. El festival combina concerts, projeccions i activitats pensades per fer dialogar Bach amb altres formes artístiques.

Entre les propostes més singulars hi ha 'The rest is silence' (24 de juliol, entrades exhaurides), una experiència sonora i escènica a càrrec del grup Breaking Bach dins del Grec Festival de Barcelona, en l'espai íntim de la Casa Studio de Leopoldo Pomés.

El festival també oferirà el debut de la reconeguda violista Elfa Rún Kristinsdóttir, que, acompanyada per Vladimir Waltham al violoncel barroc i per Halldór Bjarki Halldórsson al clavecí, interpretarà sonates de Bach, Telemann i Pisendel a La Fàbrica Lliure, al barri de Gràcia.

El 17 de juliol, el Palau de la Música Catalana acollirà un concert que explora els vincles entre Johann Christian Bach i Mozart, amb obres dels dos compositors i també de Joseph Haydn, interpretades per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya dirigida per Catherine Manson.

En l'àmbit audiovisual, destaca la projecció el 18 de juliol a la Filmoteca del documental de François Girard sobre Glenn Gould i la seva versió mítica de les Variacions Goldberg, i el concert del 21 de juliol en què l'acordionista francesa Fanny Vicens oferirà una versió sorprenent d'aquesta mateixa obra amb acordió.

El festival continuarà el 22 de juliol amb un concert que explora la influència de la música francesa en Bach, amb Fahmi Alqhai, Johanna Rose, Rami Alqhai i Javier Núñez interpretant obres de Marais, de Couperin, de Dieupart i del mateix Bach.

El 23 de juliol, el cinema i la música es tornaran a unir amb la projecció de Saraband (2003), d'Ingmar Bergman, que inclourà una intervenció en directe del violoncel·lista Daniel Claret.

Després d'una pausa a l'agost, el 16 de setembre el festival reprèn l'activitat al Museu de la Música, amb una actuació de solistes de la Salvat Beca Bach i del Bachcelona Consort. El 30 de desembre, l'Església Luterana de Parla Alemanya acollirà el concert de cloenda, amb cantates de l'any 1725 interpretades per les mateixes formacions.