La 'focaccia', una recepta neolítica

Un estudi publicat a la revista 'Scientific Reports' indica que la 'focaccia', associada a la cuina italiana, ja es preparava durant el Neolític tardà, entre el 7000 i el 5000 aC

Una 'focaccia' cuinada experimentalment en una rèplica de 'husking tray' dins d'un forn amb cúpula
Una 'focaccia' cuinada experimentalment en una rèplica de 'husking tray' dins d'un forn amb cúpula Sergio Taranto
1 de desembre del 2024
Autor
Ariadna Pons Soler
Guardar a favorits

Una recerca liderada per investigadors de laUniversitat Autònoma de Barcelona (UAB)i la Universitat La Sapienza de Roma ha revelat que les primeres comunitats agrícoles del Pròxim Orient ja cuinaven focaccies, els coneguts pans tradicionals de la gastronomia italiana.

El plat era preparat en uns recipients que els arqueòlegs anomenen husking trays i que, en el cas dels analitzats, daten de nou mil anys enrere. De base ovalada, parets baixes i fabricats amb argila barrejada, els husking trays tenien la superfície interna marcada amb impressions o incisos disposats de manera repetitiva i regular. A partir de l'anàlisi de fragments d'aquest recipient provinent de jaciments ubicats entre Síria i Turquia, l'estudi, que s'ha publicat a la revista Scientific Reports, mostra indicis clars sobre els usos de l'artefacte i els aliments que s'hi processaven.

En aquest sentit, l'examinació de les alteracions d'ús presents a la superfície ceràmica ha identificat traces relacionades amb residus de focaccia condimentada. A més de pans, les proves suggereixen que a les safates també es va cuinar amb cereals com el blat o l'ordi, aliments amb greix animal o condiments vegetals.