La Fundació Reeixida reivindica la figura de Manuel Valls de Gomis

Amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, la fundació recorda l'únic català Just entre les Nacions amb una de les 'Rutes de la Llibertat'

Manuel Valls de Gomis
Manuel Valls de Gomis Fundació Reeixida
20 de gener del 2023

Manuel Valls de Gomis és l'únic català nomenat Just entre les Nacions, la distinció que l'Estat d'Israel atorga a aquelles persones que, malgrat que no eren de confessió o ascendència jueva, van ajudar els jueus víctimes de la persecució nazi. Militant dels Joves d'Unió Democràtica de Manuel Carrasco i Formiguera, secretari del president Lluís Companys i membre del Front Nacional de Catalunya, Valls també va ser un dels creadors de la xarxa d'evasió Alibi-Maurice, que anava de Suïssa fins a Lisboa, passant per l'Albera, i amb la qual es van aconseguir passar vuit-cents aviadors i soldats aliats, i també molts jueus. Per tot plegat, també va ser condecorat amb la Creu de Guerra francesa i amb la medalla de la Resistència.

Amb l'objectiu d'homenatjar la seva figura i la d'altres independentistes que van treballar en aquestes xarxes d'evasió durant la Segona Guerra Mundial, la Fundació Reeixida ha batejat una de les seves Rutes de la Llibertat amb el nom de Manuel Valls de Gomis. En concret, la que sortia de Perpinyà i passava per la Cerdanya. El 27 de gener, coincidint amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, la fundació presentarà el projecte de les Rutes de la Llibertat a Reus, en un acte al Casal de les Dones que recordarà Manuel Valls de Gomis i durant el qual es presentaran dues rutes més: la via Vallespir, batejada amb el nom de Jaume Cornudella i la via l'Albera, coneguda amb el nom de Jean Olibó.

En l'acte, hi participaran l'historiador Fermí Rubiralta; el president de la fundació Reeixida, Oriol Falguera, i també Aleix Font, fill del primer independentista que va entrar a Catalunya durant el franquisme, Gregori Font.


Informació pràctica

Rutes de la Llibertat