Gran èxit de públic al V Dia SÀPIENS

Moià i Castellterçol s'omplen de visitants per participar en desenes d'activitats gratuïtes

La conferència d'Albert Balcells a Castellterçol -  Àlex Novials
La conferència d'Albert Balcells a Castellterçol - Àlex Novials
6 d'octubre del 2014
Autor
Redacció
Els més aventurers ho tenien clar: una visita a les coves prehistòriques del Toll i de les Teixoneres era la millor manera de començar a gaudir del V Dia SÀPIENS, que enguany es repartia entre Moià i Castellterçol. L'èxit de convocatòria va ser tal que es van haver d'organitzar tres grups per visitar per torns les coves. A la mateixa hora, cistell en mà, un grup inquiet es reunia amb Marc Casabosch per començar l'excursió boletaire pels boscos del Moianès.

Mentrestant, al centre de Moià i de Castellterçol un gran nombre de visitants omplia les cases museu de Rafael Casanova i Prat de la Riba, respectivament. La gran interpretació de l'actor Xavier Boada fent de conseller en cap va congregar multituds que, en un parell d'ocasions, van haver de quedar-se fora de la casa perquè literalment no hi cabia ni una agulla. Al llarg del matí, aquests espais també van acollir conferències amb els millors experts d'història moderna i contemporània. Mentre el professor Albert Balcells explicava qui va ser Prat de la Riba al mateix pati del fundador de la Mancomunitat, l'historiador Agustí Alcoberro parlava dels personatges més importants de la guerra de Successió a Catalunya. Més tard, l'historiador Àngel Casals també parlaria davant d'un auditori ple de gom a gom de la recuperació de l'autogovern.

Els més petits de casa es van trobar a la plaça Major de Moià, on van participar en un taller de prehistòria. Un monitor els ensenyava com es feien les eines de sílex, i desenes de menuts van experimentar com vivien els nostres avantpassats al Moianès.

A les 12 h, els amants de la gastronomia tenien una cita ineludible amb l'empresari i gastrònom Quico Sosa, anomenat el ‘druida dels cuiners'. Sosa va mostrar la seva fàbrica a centenars de visitants, que van descobrir com s'ho fa per trobar l'essència del sabor de molts ingredients i per aplicar-ho a la cuina més innovadora. Acabades les explicacions, els visitants es van llepar els dits amb un tast únic dels seus productes. Al mateix temps, el gastrònom Francesc Murgadas explicava els secrets de la cuina de 1714 davant d'un centenar de persones.

Excursions, conferències i recreacions

Les activitats de la tarda van ser igual de vibrants. D'una banda, i per tal de pair el dinar, es va fer una excursió a les poues de la Ginebreda i al rentador de llana El Roquer. De l'altra, es van fer noves visites a les coves del Toll, que incloïen una ruta pel parc prehistòric amb l'arqueòleg de l'IPHES Jordi Rosell. Com va passar al matí, l'èxit de públic va desbordar la visita, que va comptar amb diversos torns.

A la tarda també es van reprendre les conferències, que en aquesta ocasió van ser a càrrec dels professors Enric Pujol i Valentí Gual, a Castellterçol i Moià, respectivament. El primer va repassar el llegat cultural de la Mancomunitat, i el segon, les conseqüències de la desfeta de la guerra de Successió al rerepaís. Ambdós es van adreçar a un nodrit auditori, que va escoltar atent les intervencions.

Per acabar la jornada, els falcons de Castellcir van alçar castells davant la casa de Prat de la Riba, a Castellterçol. La fi de festa a Moià el va posar la companyia d'hússars hongaresos, que van reproduir amb tot detall el dia a dia d'aquesta unitat de cavalleria lleugera, que fa tres-cents anys va combatre en la guerra de Successió. Les darreres salves que acomiadaven el Dia SÀPIENS donaven la benvinguda a la pluja. S'acabava una jornada festiva històrica juntament amb la treva meteorològica. Un bon auguri que ens fa pensar, il·lusionats, en el pròxim Dia SÀPIENS.