Un gravat descobert a la riba del Nil, al sud d'Egipte, podria representar una de les figures més primerenques de l'autoritat política egípcia. Segons un estudi publicat aquest mes a la revista Antiquity, l'escena –d'uns 5.100 anys d'antiguitat– mostra una embarcació cerimonial amb diversos tripulants, entre els quals, un individu assegut sota una estructura semblant a un palanquí, símbol de prestigi i poder a l'època.
L'anàlisi, a càrrec de l'arqueòleg Dorian Vanhulle, director del Musée du Malgré-Tout (Bèlgica), suggereix que el gravat data del final del quart mil·lenni aC, abans de la formació de la Primera Dinastia egípcia, tradicionalment atribuïda al rei Menes, que hauria unificat l'alt i el baix Egipte cap al 3000 aC.
Un escenari de poder a la roca
La composició del gravat és clara: set figures humanes, cinc de les quals estiren la barca cap al nord (a favor del corrent del Nil), mentre un altre personatge dret maniobra amb un rem. Al centre, el personatge assegut destaca per la seva posició i pels atributs que recorden la imatge clàssica d'un rei: una possible barba postissa i un tocat cerimonial.
Tot i això, manca un element distintiu dels primers faraons: el serekh, un jeroglífic que inclou el déu falcó Horus i que servia per escriure el nom del monarca. Aquesta absència fa pensar als investigadors que el personatge podria ser anterior a la institucionalització de la simbologia reial, és a dir, un líder protodinàstic, pertanyent a un moment encara previ a la formació plena de l'estat egipci.
Una troballa excepcional
L'egiptòleg Alejandro Jiménez Serrano, de la Universitat de Jaén, que no ha participat en l'estudi, destaca que la descoberta és "particularment significativa" per la seva iconografia: "Hi ha pocs exemples d'art rupestre protodinàstic, i aquest gravat mostra una figura asseguda en una barca processional, la qual cosa apunta a una representació d'autoritat o lideratge".
Segons Vanhulle, les imatges rupestres a l'Egipte predinàstic no eren expressions espontànies, sinó que tenien funcions socials i ideològiques molt concretes. Aquest gravat, per tant, podria haver estat encarregat per reforçar el poder o l'autoritat d'un líder local, utilitzant el paisatge com a espai simbòlic i de propaganda.
A més, la forma de la barca –amb una estructura corba, com una falç– i la seva orientació al nord coincideixen amb altres representacions cerimonials de l'època, on sovint les embarcacions eren arrossegades en rituals de caràcter simbòlic.
Clau per comprendre l'origen de l'estat egipci
Aquest gravat forma part d'un corpus escàs, però valuós, d'art rupestre que es conserva al Wadi Abu Subeira, a la regió del Nil inferior. Per als arqueòlegs, aquests gravats poden ser eines fonamentals per entendre els processos de formació de l'estat faraònic, en una època encara envoltada de misteris.
Tal com conclou Vanhulle, "l'art rupestre egipci no només reflectia el pensament simbòlic de les comunitats antigues, sinó que també ens pot ajudar a identificar les primeres formes de poder i governança en aquesta regió històrica".