Identifiquen la mandíbula d'un denissovà a Taiwan

Les restes d'un denissovà del Plistocè revelen nous detalls sobre aquesta misteriosa espècie de la qual es tenen pocs registres

La cova de Deníssova, a Sibèria, on es van trobar les primeres restes dels denissovans
La cova de Deníssova, a Sibèria, on es van trobar les primeres restes dels denissovans Wikimedia Commons
23 d'abril del 2025
Autor
Carla Galisteo Valera
Guardar a favorits

 

El 2015, una excavació va localitzar una mandíbula d'homínid a Taiwan. Ara, un equip científic de la Universitat de Copenhaguen i de la Universitat Sokendai del Japó ha confirmat que pertany a un home denissovà que va viure a finals del Plistocè.

L'home de Deníssova, un dels homínids que va conviure amb els Homo sapiens fa uns 50.000 anys, va ser descobert fa poc més d'una dècada a Sibèria. Fins ara se n'han recuperat poques restes fòssils, a diferència d'altres grups humans, com els neandertals, molt ben descrits gràcies a les nombroses troballes realitzades a Europa i a Àsia. El recent descobriment no només permet ampliar l'escàs registre d'aquesta espècie, sinó que també demostra que va arribar fins al sud-est asiàtic i que va habitar una àmplia regió asiàtica.

L'estudi, publicat a la revista Science, ha revelat certes similituds entre els denissovans i els neandertals, gràcies a un ancestre comú del qual es van separar fa 400.000 anys. A partir d'aquí, els neandertals van evolucionar cap a la meitat occidental d'Euràsia i els denissovans, cap a l'est d'Àsia.