Ifni. La mili dels catalans a l'Àfrica

El Museu de Cultures del Món s'endinsa en les dures condicions de vida a la colònia militar que va tenir Espanya al Marroc

Joves fent el servei militar a Ifni
Joves fent el servei militar a Ifni
3 de setembre del 2018

Ifni era un enclavament espanyol a la costa meridional del Marroc, no gaire lluny de la colònia del Sàhara. Aquest fou el destí inesperat de milers de soldats de lleva al llarg de tres dècades. Ocupat durant la Segona República, l'any 1934, aquest territori no disposava de recursos naturals importants ni tampoc tenia un paper estratègic en el concert internacional que pogués justificar una ocupació perllongada. Finalment, va ser entregat al Marroc el 1969. Menystingut i gairebé inaccessible, el presidi d'Ifni, veritable penal en acabar la Guerra Civil, esdevingué un cul-de-sac on s'abocaren una munió de reclutes que hi van fer el servei militar.

Recuperant la memòria
El Museu Etnològic de Cultures del Món de Barcelona, en la seva seu del carrer de Montcada, presenta una exposició que vol explorar la situació d'aquells joves catalans que foren soldats de lleva destinats a Ifni. A més d'un sorteig a l'atzar que els envià a complir els seus deures militars als turons pelats d'aquella malaguanyada colònia s'afegí, a partir del 1957, el trauma d'una guerra d'alliberament censurada pel règim franquista i, del 1958 en endavant, la tensió pròpia d'un armistici que es mantingué fins a l'abandonament definitiu de la colònia. Prenent com a eix la memòria dels antics veterans catalans i les seves històries de la "mili" a l'Àfrica, l'exposició 'Ifni' ens convida a endinsar-nos dins d'uns relats personals travessats per la rancúnia i la nostàlgia, testimonis que han estat ocults durant molts anys, potser perquè paren atenció sobre un passat incòmode.

L'exposició podrà veure's del 23 de gener de 2018 al 23 de gener de 2019 al Museu de Cultures del Món (carrer de Montcada, 12. Barcelona). El preu de l'entrada és de 6 € (diumenges tarda, gratuït). L'horari és de dimarts a diumenge, de 10 a 19 h.