Un Dia Internacional dels Museus virtual

Els museus de Catalunya celebren el #DIM2020 obrint les portes de manera virtual perquè tots els ciutadans puguin gaudir del patrimoni museístic català

De les portes tancades a unes finestres digitals ben obertes

Aquest 2020, el Dia Internacional dels Museus (DIM) estarà marcat pels efectes de la Covid-19 i, també, per la voluntat de continuar celebrant una jornada que va impulsar el 1977 el Comitè Internacional dels Museus per conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de les societats. Amb el lema Museus per la igualtat: diversitat i inclusió, el DIM2020 passarà a la història pel fet de ser una jornada de portes obertes digitals en què hi haurà visites guiades virtuals i píndoles audiovisuals anomenades Finestres obertes en línia. Una gran oportunitat per conèixer les històries i col·leccions que amaguen els museus catalans i una gran manera de celebrar una jornada tan important en un temps tan excepcional com aquest. Les portes dels museus estan tancades, però les finestres digitals estan ben obertes!

'Tours' virtuals guiats

Del 16 al 18 de maig, el canal de YouTube de Patrimoni serà l'aparador virtual de molts museus catalans. Serà el lloc des d'on podreu gaudir en directe d'unes visites especials a una vintena de museus catalans, entre els quals hi ha les seus d'Empúries, de Tarragona o d'Ullastret del Museu d'Arqueologia de Catalunya, el MNAC, el Museu de Sant Cugat o el mNACTEC. Al web de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural hi teniu l'horari de totes les visites. Visiteu-lo i preneu-ne bona nota!

Finestres obertes

Quines històries s'amaguen als museus? I com són les col·leccions que custodien? Quina tasca hi fan els treballadors? Les respostes a aquestes preguntes les trobareu a les Finestres obertes en línia, amb les quals descobrireu secrets amagats d'una setantena de museus catalans. Les trobareu aquí i, també, a les xarxes socials de Patrimoni (Twitter, Facebook i Instagram) i dels museus participants.

Marató del 'Museum quiz a casa'

Fa uns dies us vam parlar del Museum quiz a casa, un joc en línia per a petits i grans amb què diversos museus del país han donat a conèixer les seves col·leccions d'una manera ben divertida. Ara, amb motiu del Dia Internacional dels Museus, se celebrarà del 16 al 18 de maig la marató del #MuseumQuizACasa. El format i les modalitats seran les mateixes: podreu escollir entre les opcions familiar i per a un públic adult i haureu de respondre a diferents preguntes de tipus quiz a través de la plataforma Kahoot. Podreu jugar-hi des de l'ordinador o des d'un dispositiu mòbil a través del web www.museumquizacasa.org. Nosaltres hi vam jugar i ens ho vam passar d'allò més bé!

#DIMChallenge

Llegiu atentament, perquè el repte del Dia Internacional dels Museus d'aquest 2020 ja ha començat. Per participar-hi, només heu de tenir una mica d'imaginació i un perfil a Instagram. Si compliu els requisits, llegiu atentament.

  1. Recreeu des de casa una peça del patrimoni cultural i artístic dels museus catalans, si pot ser, inspirada en el lema del DIM2020, Museus per la igualtat: diversitat i inclusió.
  2. Seleccioneu qualsevol de les peces dels museus catalans que trobareu al web Visitmuseum. Els museus catalans a les teves mans (podeu escollir quadres, escultures o qualsevol altra peça). 
  3. Poseu-vos en la pell del protagonista de la peça o bé feu servir el que tingueu a casa per recrear el quadre, l'escultura o la peça que hàgiu seleccionat.
  4. Pugeu a Instagram una imatge que inclogui l'obra original i la feta per vosaltres, amb les etiquetes #DIMchallenge i #DIM2020.

Podeu participar-hi fins al 18 de maig a les 23.59 hores. Si no us ha quedat clar, en aquesta piulada n'hi teniu un exemple.

Converses a les xarxes socials

El 19 i 20 de maig, Instagram serà l'escenari de cinc converses virtuals en directe durant les quals es reflexionarà sobre com han d'afrontar el futur els museus, que s'han vist obligats a tancar les portes degut a la Covid-19. La sacsejada provocada per la pandèmia ha portat els sectors de la cultura i del patrimoni a reflexionar sobre els reptes del futur, una reflexió a la qual tindreu accés a través de les xarxes de la Direcció General de Patrimoni Cultural / Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Aviat se sabrà on. El programa és el següent:

Dimarts, 19 de maig

  • 18 h. Museus i món digital.
  • 19 h. Museus i turisme.

Dimecres, 20 de maig

  • 18 h. Museus i educació.
  • 19 h. Museus i salut.
  • 20 h. Museus i inclusió.