Un itinerari recorda les dones del tèxtil al Masnou

El municipi del Maresme proposa un recorregut pel passat industrial del Masnou i destaca el paper que hi van tenir les dones treballadores

Interior de la fàbrica de Can Xala: detall de les màquines de filar i de les treballadores
Interior de la fàbrica de Can Xala: detall de les màquines de filar i de les treballadores Arxiu Municipal del Masnou
11 de desembre del 2021

A mitjan segle XIX, el tèxtil es va convertir en l’activitat industrial més important al Masnou. Un sector que, a banda d’aplegar moltes fàbriques tèxtils, tallers de gèneres de punt o confecció i filatures, va estar ocupat principalment per treballadores femenines fins a l’últim terç del segle XX.

La ruta ‘Les dones del tèxtil’ recorda i ressegueix la historia de la indústria tèxtil a la vila a partir dels testimonis, encara ben vius, de les seves protagonistes. L’itinerari arrenca a l’Espai Escènic Ca n’Humet, antiga fàbrica de llanes, i ressegueix la petjada d’algunes de les indústries més emblemàtiques del municipi: Cal Soberano, Sedalines el Pino o Can Xala, una de les primeres de Catalunya on es va instal·lar una màquina de vapor.

Mentre recorreu aquests espais, escoltareu les històries de les seves treballadores: com eren les jornades de feina, a quina edat van començar a treballar o quin record tenen del soroll de les sirenes i dels telers.   Informació pràctica: