Joana d'Arc podria haver patit epilèpsia

Investigadors italians creuen que la malaltia podria ser la causa de les seves visions i de les veus que sentia

Miniatura de Joana d'Arc
Miniatura de Joana d'Arc Wikimedia Commons
3 d'agost del 2016
Autor
Daniel F. Galeote

Dos investigadors italians han suggerit que les visions de Joana d'Arc les podria haver causat una forma d'epilèpsia que afecta la zona del cervell responsable de l'audició, segons un article publicat a la revista científica ‘Epilepsy & Behavior'. En concret, creuen que es tractaria d'epilèpsia idiopàtica parcial amb símptomes auditius (idiopàtica implica que la causa és desconeguda, possiblement genètica, i parcial vol dir que només afecta una part del cervell).

Guiseppe d'Orsi, de la Universitat de Foggia, i Paola Tinuper, de la Universitat de Bolonya, han examinat la documentació del judici del segle XV en què Joana d'Arc va ser acusada d'heretgia i bruixeria. L'heroïna francesa va declarar que sentia veus i que havia vist diversos sants cristians, visions que d'Orsi i Tinuper atribueixen a l'epilèpsia. Els atacs epilèptics poden fer que la persona afectada pateixi espasmes musculars i episodis de confusió, i, fins i tot, com passaria en el cas del tipus d'epilèpsia que atribueixen a Joana d'Arc, senti veus.

Una teoria que l'ADN podria confirmar
Hi ha dades, com la freqüència amb què Joana d'Arc declarava sentir les veus, que són inconsistents amb el diagnòstic i possiblement mai podran ser demostrades. Per això, els científics reconeixen que en aquest cas, en el qual la pacient és una dona que va viure al segle XV, resulta "impossible" arribar a una conclusió definitiva.

Tot i això, hi ha esperances de confirmar, o desmentir, la teoria. Aquest tipus d'epilèpsia pot ser hereditari i s'ha relacionat amb certs gens. D'Orsi i Tinuper han estat buscant cartes escrites per Joana d'Arc, ja que es creu que les segellava amb cera vermella a la qual estampava una empremta dactilar i enganxava un cabell per provar la seva identitat. Amb accés a un cabell, els investigadors podrien fer una anàlisi d'ADN que els donés més informació. Fins al moment, però, la cerca ha estat infructuosa.