Joaquim Pla Janini, la fotografia pictorialista i el mar

El Museu Marítim de Barcelona difon l'obra d'aquest fotògraf amb l'exposició 'Bromolis. Fotografia pictorialista de Joaquim Pla Janini'

'El fantasma de la mar', de Joaquim Pla Janini
'El fantasma de la mar', de Joaquim Pla Janini Museu Marítim de Barcelona
21 de març del 2022

El bromoli és un procediment fotogràfic que consisteix a blanquejar una còpia positiva fotogràfica amb una solució química, modificar la gelatina de l’emulsió i impregnar-la després amb tinta grassa de gravat. Els diferents relleus de la imatge admeten o rebutgen el pigment, i s’obté com a resultat una còpia d’aspecte similar a un aiguafort que, un cop es transfereix a un nou suport de paper mitjançant la pressió d’un tòrcul, es converteix en el que es coneix com a bromoli transportat.

El fotògraf català Joaquim Pla Janini va ser un mestre indiscutible d’aquesta tècnica. Va utilitzar-la en gran part de la seva obra i va esdevenir un dels màxims exponents de la fotografia pictorialista a Catalunya. Avui podem veure una selecció de les seves imatges a la mostra Bromolis. Fotografia pictorialista de Joaquim Pla Janini, que es pot visitar fins al 9 d’octubre al Museu Marítim de Barcelona.

L’exposició mostra per primera vegada una col·lecció de 34 bromolis transportats realitzats per aquest fotògraf entre 1927 i 1962. A les imatges, s’hi poden observar paisatges mariners, gent de mar i escenes quotidianes que tenen lloc a la costa. Un conjunt de fotografies costumistes de gran sensibilitat que ofereixen una visió bucòlica i poètica del mar.

Activitats paral·leles
Al voltant de l’exposició s’han organitzat diverses activitats, com ara:

  • Taller infantil El fantasma de la mar per descobrir en família la tècnica fotogràfica del bromoli. El primer diumenge de cada mes, a les 11 h i a les 12.30 h.
  • Diàlegs de fotografia: cicle de diàlegs amb especialistes en fotografia històrica al voltant dels diversos temes que tracta l’exposició. Els dies 17 de març, 12 de maig i 29 setembre, a les 18.30 h. Consulteu el calendari i la temàtica de cada sessió aquí.
  • Taller de fotografia creativa sobre la tècnica del bromoli transportat, organitzat per l’IEFC. Consulteu-ne la data i els horaris aquí.
Informació pràctica