L'art del fang protagonitza l'Argillà Argentona

Del 6 al 8 de juliol, la Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa aplegarà una setantena d'artesans de tot el món, amb Romania com a país convidat

Una de les parades de la fira Argillà Argentona
Una de les parades de la fira Argillà Argentona

La fira Argillà Argentona té una història centenària. L'origen d'aquesta celebració amb el fang com a protagonista es troba a mitjan segle XVII, quan una pesta va assetjar la població del Maresme. Els seus habitants es van encomanar a Sant Domènec perquè protegís les aigües, el mitjà per on creien que s'estenia l'epidèmia. Un cop superada la pesta, les aigües de la font que porta el nom del sant van passar a ser un bé gairebé sagrat i, un cop beneïdes, els argentonins van considerar que tenien propietats curatives. Això sí, sempre que es fes servir com a recipient un càntir nou que els artesans venien a la seva fira.

Romania, país convidat
Per aquest motiu, la fira Argillà coincidia amb la festa major del municipi, a l'agost, una celebració en honor de Sant Domènec. No obstant això, des del 2015 la fira té lloc el primer cap de setmana de juliol (enguany, del 6 al 8 de juliol). Aquest 2018, la fira aplegarà una setantena d’artesans i terrissaires de tot l'Estat i de països com Portugal, Itàlia, el Regne Unit, França, Letònia, l'Argentina, el Marroc i Rússia. El convidat d'aquesta edició és Romania, un país amb una llarga tradició ceramista. 

El programa d'activitats
Durant tot el cap de setmana tindran lloc activitats, com tallers de ceràmica al torn, demostracions de terrissa tradicional, la decoració en directe d’un càntir gegant, exposicions al Museu del Càntir, la Casa Gòtica i el Saló de Pedra o la 14a Mostra de Cinema sobre Ceràmica. La fira estarà ubicada al centre peatonal de la vila, a l'avinguda de Puig i Cadafalch, els carrers Gran i Torras i Bages, i les places de Vendre i de l’Església.

Per a més informació, descarregueu-vos aquí el programa en PDF.