L'espígol, les flors i els gegants, protagonistes de la Festa Major de Falset

La festa donarà el tret de sortida el 14 d'agost amb la tradicional cercavila i la tupinada i donarà pas a uns dies plens de música, balls, correfocs i batalles

Celebració d'un correfoc durant la Festa Major de Falset
Celebració d'un correfoc durant la Festa Major de Falset Maria Pi

Antigament, els habitants de Falset portaven la imatge de la Mare de Déu d’Agost en processó mentre es llençaven herbes boscanes oloroses, un fet que la feia encara més lluïda. Per aquest motiu, la Festa Major d’aquesta vila del Priorat se celebra al voltant del 15 d’agost i té en la cercavila de l’Espígol una de les seves principals activitats en honor a la patrona de l’església del poble.

El programa de la Festa Major
El tret de sortida de la festa, però, es produirà el 14 d’agost. L’humorista Toni Alba serà l’encarregat de fer el pregó a l’Artesana a les 17:30 h, i donarà pas a la tradicional cercavila que tindrà el punt de sortida al carrer Miquel Barceló i omplirà els carrers de diables, gegants, nans i tota mena d’elements festius. El recorregut finalitzarà a la Plaça de la Quartera, on es farà la popular encesa de la Tupinada.

El dia següent, a les 11 h, i en honor a la Mare de Déu d’Agost, els nens i les nenes acompanyats pels gegants protagonitzaran l’esmentada cercavila de l’Espígol, en què perfumaran els carrers del poble amb la fragància d’aquesta planta aromàtica. A les 22 h, la Jota de Falset obrirà la nit del Ball de coques en què, tal i com mana la tradició, l’home haurà de regalar una coca a la seva parella de ball. Després d’uns dies plens de correfocs, cultura i molta música, la Festa Major de Falset posarà el seu punt i final el diumenge 19 d’agost amb la Batalla de Flors, en què diferents carrosses competiran en una desfilada per aconseguir ser la millor decorada. El Fi de Festa anirà a càrrec d’Els Sirex, que oferiran un concert per repassar la seva dilatada trajectòria.

La Colla Gegantera de Falset
Els gegants també són uns dels protagonistes inequívocs de la festa. I és que la Colla Gegantera de Falset compta amb una llarga tradició de més de 200 anys d’història. Després d’un 2018 ple de sortides arreu del territori, la colla tancarà l’any a les Festes de Santa Càndia, considerada com una segona Festa Major de Falset, que se celebraran els dies 8 i 9 de setembre. El primer dia protagonitzaran la IV Trobada de Gegantons i Trobada de Gegants en honor a Santa Càndia en què, juntament amb colles convidades, deleitaran els visitants amb una cercavila.

Per a més informació, descarregueu-vos aquí el programa de la Festa Major de Falset en PDF.