L’esport i la cultura, protagonistes de la XX edició del Tarraco Viva

El festival romà de Tarragona reviu durant 15 dies l’època de l’Imperi amb tot d’activitats al seu conjunt monumental

Una de les recreacions històriques de Tarraco Viva
Una de les recreacions històriques de Tarraco Viva Wikimedia Commons

No som tan diferents dels romans. Tot i que hagin passat segles des de l’època imperial, encara compartim moltes de les visions d’una societat que va marcar gran part dels nostres orígens. Per exemple, entenem les ciutats com a cruïlles de carrers i places amb els serveis bàsics a prop, com els mercats, les administracions o els espais de lleure, i mantenim molts dels debats que ja eren presents a l’època, com el repartiment de la riquesa o la participació política.

Per apropar-nos a la quotidianitat dels nostres avantpassats, entre el 13 i el 27 de maig l’immens patrimoni romà de Tarragona es convertirà en l’escenari del Tarraco Viva, un dels festivals de divulgació històrica més importants del país. Aquest any, els temes centrals seran l’esport i la cultura del Mediterrani clàssic, tot i que també es posarà el focus en el paper de la dona a l’antiguitat. Durant dues setmanes, la capital de l’antiga Tarraconensis oferirà tota mena d’activitats, com jornades de portes obertes als museus, itineraris, recreacions històriques, jocs o activitats per als més petits.

Com a mostra de la temàtica esportiva d'aquest 2018, l’acte inaugural del festival serà la recreació dels Jocs de Nemea, sorgits a partir del mite d’Hèracles, qui va haver de lluitar contra el lleó de Nemea. Els jocs eren bianuals i se celebraven durant el mes de juliol al santuari de Zeus-Meneu, a prop d’Argos. Reunien tota mena de competicions, fins i tot femenines a partir del segle I aC; eren aptes per a nens, joves i adults, i contenien proves atlètiques, hípiques i musicals. Els jocs seran el primer dels més de 400 actes de recreació històrica, i també hi haurà espectacles, tallers, demostracions, xerrades o concerts. En tots ells hi han treballat arqueòlegs, historiadors, guionistes, narradors i figurants.

Informació pràctica