‘L'últim gegant d'Europa', la història dels dinosaures als Pirineus

El 'Sense ficció' del 28 de novembre mostra la troballa del coll d'un titanosaure

Rodatge del documental 'L'últim gegant d'Europa' -  Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
Rodatge del documental 'L'últim gegant d'Europa' - Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
24 de novembre del 2017
Sabies que fa 70 milions d'anys vivien dinosaures als Pirineus? El documental ‘L'últim gegant d'Europa' explica la vida dels darrers dinosaures que van habitar la serralada abans de la seva extinció. El programa, que s'emetrà al 'Sense ficció' de TV3 el 28 de novembre (21.55 h), té com a eix conductor del documental les restes d'un titanosaure que el paleontòleg alemany Walter Kühne va començar a excavar a la dècada dels 50 al jaciment d'Orcau, al Pallars Jussà.

El jaciment, però, va caure en l'oblit, i no va ser fins a l'any 2014 que investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i la Universitat de Saragossa van acabar d'extreure el coll d'aquest animal, una peça de més de cinc metres de llarg que es va convertir en la resta més gran recuperada fins al moment a Europa. A més, la troballa era doblement important, ja que podria pertànyer a una espècie mai descrita.

Un recorregut pels jaciments dels Pirineus

'L'últim gegant d'Europa' també porta l'espectador a altres jaciments dels Pirineus, com el d'icnites de Fumanya (Berguedà); Vallcebre (Berguedà), on es mostra la pell impresa a la roca d'un d'aquests titanousaures, o el d'ous de Coll de Nargó (Alt Urgell), fet que permet explicar què se sap actualment sobre la reproducció d'aquests animals. 

El documental inclou entrevistes a persones que van treballar amb Walter Kühne durant les excavacions del segle passat, com Josep Montané, excapatàs de les mines de Suterranya, i els fills del paleontòleg, Anna i Urs Klebe, que han conservat la llibreta de camp original del seu pare, mort el 1991, que ha proporcionat una informació molt valuosa per a la investigació.

El documental ha estat produït per TV3 i realitzat per Batabat, productora del grup SomCultura, i compta amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT), l'assessorament científic de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i la presència de paleontòlegs de renom internacional.