L'últim titanosaure d'Europa

Un estudi confirma que les restes trobades a la serra de Queralt corresponen a la vèrtebra cervical d'un dinosaure del Cretaci superior

Reconstrucció visual d'un titanosaure
Reconstrucció visual d'un titanosaure
18 de setembre del 2015
Autor
Redacció
Guardar a favorits
Els titanosaures eren grans animals herbívors de la família dels sauròpodes. Tenien grans dimensions: un coll i una cua llargs i un crani més aviat petit si el comparem amb les dimensions del cos. Aquest tipus de bèsties vivien a casa nostra durant el Cretaci superior —fa entre 100 i 66 milions d'anys— moment en el qual els dinosaures van desaparèixer de la superfície de la Terra. Doncs bé, les restes més recents d'aquest animal descobertes fins ara a Europa van aparèixer en diversos punts propers a Berga i la Nou de Berguedà.

Es tracta d'una vertebra cervical localitzada en unes prospeccions impulsades per l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont entre els anys 2012 i 2013. La vèrtebra es va trobar en el punt conegut com el "gres dels rèptils", prop de la serra de Queralt i va ser necessari utilitzar un escàner d'alta resolució per poder-la estudiar. L'anàlisi suggereix que correspon a l'estructura d'un individu adult. "Només hi ha una altra localitat a Europa, al municipi de Larcan, a França, que té restes de dinosaure una mica més recents que aquesta, però no corresponen a titanosaures sinó a hadrosaures", ha explica Albert Sellés, un dels autors de l'estudi, per remarcar la importància de les restes.