La Biblioteca Vaticana es digitalitza

Un projecte en col·laboració amb la Bodleian Library de la Universitat d'Oxford penjarà a Internet alguns dels textos més antics i importants del món

Plaça de Sant Pere del Vaticà -  Shutterstock
Plaça de Sant Pere del Vaticà - Shutterstock
11 de desembre del 2013
Autor
Carla Galisteo
Alguns dels tresors de la Biblioteca Apostòlica Vaticana ja poden ser consultats a Internet gràcies a la digitalització d'alguns dels manuscrits més importants i singulars del món. La biblioteca ha engegat un projecte en col·laboració amb la Bodleian Library d'Oxford, la més antiga del Regne Unit, que preveu la digitalització de gran part dels seus fons, fins ara només a l'abast de selectes investigadors.

El projecte, iniciat el 2012 i que finalitzarà el 2016, preveu fotografiar un milió i mig de pàgines dels documents seleccionats per un comitè d'acadèmics i experts de tot el món. Aquests es classifiquen en tres categories: manuscrits grecs, hebreus i incunables –llibres impresos del segle XV. Entre els més antics es troben alguns dels 5.000 manuscrits grecs que es conserven a la Biblioteca Vaticana, així com alguns dels textos hebreus més importants del món, escrits entre els segles IX i XVI i entre els quals es troba el còdex més antic, un Sifra del segle IX.

Es digitalitzaran també múltiples comentaris de la Bíblia i de la Càbala, i nombrosos textos en hebreu sobre medicina, filosofia, astronomia i altres ciències. Entre les peces de la biblioteca d'Oxford destaca la còpia de la Bíblia de Gutenberg, catalogada com una de les primeres edicions, així com nombrosos manuscrits i incunables anglesos.

Part del nou fons digital ja està disponible al webhttp://bav.bodleian.ox.ac.uk. El portal mostra cada pàgina dels llibres reproduïts en alta resolució i inclou tots els detalls necessaris per al treball dels especialistes, com un sistema per conèixer les mides originals de cada imatge. A més, el web inclou un bloc que permet seguir el procés de restauració i fotografia digital.