La Costa Brava i el Pirineu de Girona celebren l'Any del Turisme Cultural

Al llarg del 2018 s'ofereixen nombroses experiències per donar a conèixer la història, el patrimoni i la cultura d'aquesta zona del país

Jaciment arqueològic d'Empúries
Jaciment arqueològic d'Empúries Wikimedia Commons

El Consell d’Europa ha designat el 2018 com l’Any del Patrimoni Cultural, amb la voluntat de donar valor a l’herència artística i patrimonial del continent. Amb motiu d’aquesta efemèride, l’Agència Catalana de Turisme i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona han declarat el 2018 Any del Turisme Cultural per tal de promocionar i divulgar l’oferta cultural i la història d'aquestes zones del país.

La part nord-oriental de Catalunya té molt per oferir, des de festes tradicionals fins a visites a pobles medievals, fires de ceràmica, jaciments romans i grecs, coves prehistòriques... Us diem algunes de les activitats que organitza la xarxa de museus de la comarca de Girona.

MAC Empúries
El Museu d'Arqueologia de Catalunya organitza visites teatralitzades als principals espais de l'antiga Empúries. Tindran lloc durant el capvespre per aprofitar la màgia i la tranquil·litat d'aquest moment del dia. Durant la visita, uns personatges aniran explicant curiositats sobre la cultura romana i l'antiguitat a aquest jaciment. Finalment, els assistents faran una degustació de 'mulsum' (un vi romà aromatitzat) a la terrassa del museu.

El preu de la visita és de 10 € per als adults i gratuït per als menors de 8 anys. Per assistir-hi, truqueu al telèfon 972 77 59 76.

Museu Espai Ceretània
Aquest equipament ubicat a Bolvir organitza 'Els vermuts nòrdics dels romans'. Es tracta d'una entrada al museu i d'una visita guiada al jaciment arqueològic del Castellot. L'activitat s'acompanya d'un tast de vi romà i coca cuita en forn de llenya.  

La visita es fa de dilluns a divendres, de 8 a 15 h, i dissabtes i diumenges, d’11 a 14 h. Cal fer reserva prèvia contactant a través de l’e-mail espaiceretania1@gmail.com. Té un cost de 5 € i una durada de dues hores.

Museu de la Terrissa de Quart
Amb l'objectiu de potenciar i donar a conèixer la ceràmica artística i comercial catalana, el museu ha organitzat quatre exposicions d'artistes que formen part de l'Associació Ceramistes de Catalunya (ACC), que té més de 350 socis entre ceramistes, terrissaires, col·leccionistes, estudiants i artistes de tot Catalunya.

Museu del Cinema de Girona
Amb l'exposició 'El cinema, quin cromo!', el museu gironí mostra la relació que el cromo i el seu col·leccionisme han tingut amb el cinema al llarg de la història. Una relació que es remunta als mateixos orígens del cinematògraf, quan les primeres productores van veure que els cromos podien ser un potent mitjà de divulgació.

La mostra inclou centenars de cromos i àlbums de tots els temps, fent especial atenció als de la primera època del cinema fins a la dècada del 1940. Destaca principalment la col·lecció d'Albert Rossich, que s'exposa parcialment. 

Aquestes són només algunes de les activitats que organitzen els museus gironins en el marc de l'Any del Turisme Cultural. També s'organitzen activitats al Museu dels Sants d'Olot, al Museu de la Pesca de Palamós, al Museu Arqueològic de Banyoles, al Museu Etnogràfic de Ripoll i al Museu del Suro de Palafrugell.