La història i l'arquitectura del castell de Montsoriu, al MAC

El Museu d'Arqueologia de Catalunya organitza la conferència 'Montsoriu, cap i casal del vescomtat de Cabrera: 400 anys d’evolució arquitectònica d’un gran castell medieval'

El castell de Montsoriu
El castell de Montsoriu
5 de febrer del 2019

L’any 1285, el cronista reial Bernat Desclot es referia al castell de Montsoriu en aquests termes: «...E en Vallès se tenia lo castell de Montsoriu, qui és un dels bells e dels nobles del món...». Encara quedava més d'un segle perquè la fortificació de la Selva es convertís, a mitjan segle XIV, en el monumental castell-palau gòtic que coneixem avui dia, en el cap i casal dels vescomtes de Girona-Cabrera. Aquesta transformació, i la posterior evolució de la fortificació, és la que es tractarà en la conferència 'Montsoriu, cap i casal del vescomtat de Cabrera: 400 anys d’evolució arquitectònica d’un gran castell medieval', que el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) organitza en el marc de l'exposició 'L'esplendor dels castells medievals catalans'.

Durant la xerrada, es tractarà el nou urbanisme de Montsoriu, que va comportar la planificació d'un poderós castell articulat en tres recintes concèntrics, defensables de forma independent i protegits per altes torres i muralles que li confereixen encara avui dia l’aspecte de gran fortalesa inexpugnable. La conferència és una de les actvitats paral·leles a l'exposició 'L'esplendor dels castells medievals catalans', que pot visitar-se al MAC fins al 2 de juny.

La xerrada tindrà lloc el dijous 7 de febrer, a les 19 h, a la seu barcelonina del MAC (passeig de Santa Madrona, 39) i anirà a càrrec de Joaquim Mateu, arqueòleg i director del Museu Etnològic del Montseny. 

L'acte és gratuït, però es recomana fer reserva prèvia enviant un e-mail a macvisites.acdpc@gencat.cat o trucant al 93 423 21 49.