La inscripció etrusca més llarga mai descoberta en pedra

El text podria ajudar a conèixer millor els costums i la llengua d'aquesta civilització

Inscripció etrusca amb el nom de la deessa Uni -  Mugello Valley Project
Inscripció etrusca amb el nom de la deessa Uni - Mugello Valley Project
31 d'agost del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Un equip d'arqueòlegs ha descobert el nom d'una important deessa etrusca, Uni, mentre traduïen una rara inscripció gravada en pedra en un santuari etrusc a la vall de Mugello, a Itàlia. A l'estela de pedra, de 2.500 anys d'antiguitat i 227 quilos de pes, també hi ha una referència al seu marit, Tínia, el líder del panteó. La importància de la troballa, considerada pels seus descobridors com una de les més importants del món etrusc en les últimes dècades, rau en el fet que no es tracta d'un text funerari.

El descobriment suggereix que Uni, una divinitat associada a la fertilitat i possiblement una deessa mare en aquest lloc en particular, podria haver estat la deïtat principal del santuari de Poggio Colla, un assentament clau a la península per a l'antiga civilització. Al jaciment, s'hi ha trobat també un fragment de ceràmica amb l'escena d'un part, la més antiga coneguda en l'art europeu. Aquest objecte reforça la interpretació d'un culte a la fertilitat a Poggio Colla, segons Gregory Warden, professor emèrit a la Southern Methodist University de Dallas, que patrocina l'excavació.

Un text inusual i potencialment revelador
El text, format per més de 120 caràcters, és possiblement la inscripció etrusca més llarga mai descoberta en pedra. De moment, els estudiosos no tenen del tot clar el missatge. Diversos factors, entre ells l'aparició del nom d'Uni, suggereixen que el text tenia un caràcter de dedicació, és a dir, que estava directament dedicat al servei diví. També és possible que contingui les lleis del santuari, prescripcions relatives a les cerimònies que haurien tingut lloc allà.

Warden afirma que podran tenir més certeses una vegada hagin estudiat completament el text. Encara que els arqueòlegs entenen com funciona la gramàtica etrusca i coneixen algunes paraules i lletres de l'alfabet, esperen descobrir nous mots atès que aquest descobriment es desvia d'altres pel fet que no és un text funerari. De fet, les inscripcions etrusques en mitjans permanents són rares, ja que normalment feien servir llibres de tela de lli o tauletes de cera. Així, doncs, els seus descobridors consideren que el text és un dels descobriments etruscs més importants de les últimes dècades i ajudarà a conèixer millor tant els costums com la llengua d'aquesta civilització.