La investigació de Stieg Larsson sobre l'assassinat d'Olof Palme

El periodista suec va dedicar gran part de la seva vida a resoldre la mort del primer ministre suec, que va vincular als moviments d'extrema dreta europeus

28 de febrer del 2019

"Benvolguts Gerry i amics,

L'assassinat del primer ministre suec Olof Palme és, sent completament franc, un dels crims més increïbles i sorprenents que mai hagi tingut el deure desagradable de cobrir". 

Amb aquestes paraules començava el periodista i escriptor Stieg Larsson una carta adreçada a Gerry Gable, redactor en cap de 'Searchlight', la revista britànica més important en la lluita contra el racisme, en la qual col·laborava. Larsson va dedicar tota la seva vida a investigar els moviments d'extrema dreta europeus, els quals va vincular amb l’assassinat de Palme, un crim que es va produir el 28 de febrer de 1986 i que encara està per resoldre. El 2006, dos anys després de la mort de Larsson, el periodista Jan Stocklassa va tenir accés de manera exclusiva als arxius personals de l'autor de 'Millennium' sobre l'assassinat de Palme. Es tractava de 20 caixes d’una investigació que va ocupar gran part de la vida de l'autor d''Els homes que no estimaven les dones' i que Stocklassa ha reconstruït al llibre 'Stieg Larsson. El llegat' (Ara Llibres), que arribarà a les llibreries el proper 11 de març.

A continuació podeu llegir la carta, traduïda de l'anglès al català, que Larsson va escriure a Gerry Gable tot informant-lo de la seva investigació sobre la mort de Palme, una missiva que forma part de l'extensa documentació a què va tenir accés l'autor de 'Stieg Larsson. El llegat'.