La Maternitat d'Elna reobre les portes

L'obstinació de la infermera Elisabeth Eidenbenz va fer possible que centenars d'embarassades exiliades als camps de concentració francesos poguessin donar a llum

Maternitat Elna
Maternitat Elna
14 de febrer del 2013
Autor
Carla Galisteo
El castell de Bardou, a la localitat rossellonesa d'Elna, que del 1939 al 1944 va acollir entre les seves parets la institució humanitària coneguda com la Maternitat d'Elna, reobrirà les seves portes al públic el 16 de febrer, després d'una reforma destinada a convertir l'edifici en un espai de memòria.

Durant la Guerra Civil Espanyola, i en el context dels camps de refugiats que es van improvisar al sud de França per acollir els milers d'exiliats republicans que van creuar la frontera, una infermera suïssa anomenada Elisabeth Eidenbenz va fundar una institució dedicada a les dones embarassades i els seus nadons. La Maternitat d'Elna es va instal·lar, al novembre de 1939, al Château d'en Bardou, un palauet abandonat als afores d'Elna que es trobava a uns set quilòmetres del camp d'Argelers.

La infermera Eidenbenz va buscar i recollir les dones embarassades dels camps francesos d'Argelers, Sant Cebrià de Rosselló i Ribesaltes, i les va acollir en un centre on podrien donar a llum en condicions sanitàries decents. Fins al 1944, la Maternitat va portar al món al voltant de 600 nadons, i fins i tot va recollir mares jueves que fugien de la persecució nazi durant la Segona Guerra Mundial. Per això, a la primavera de 1944, durant l'ocupació francesa, l'exèrcit alemany va clausurar el centre i les dones i els nens que hi residien van ser-ne expulsats.

Després de la clausura, la història d'Elna va caure en l'oblit i no va sortir a la llum fins al 2002, quan l'Ajuntament de la ciutat va organitzar un homenatge a la infermera després que un dels nens que va néixer a la Maternitat aconseguís trobar-la. El castell de Bardou, que feia poc que tenia nou propietari, va passar a les mans de l'Ajuntament d'Elna el 2005, que va projectar convertir-lo en un espai de memòria i en un centre d'acollida de dones i nens.

En el marc d'aquest projecte, després de finalitzar la primera etapa de la reforma, que es va iniciar a principis de 2012, l'edifici reobrirà les portes al públic. L'acte d'inauguració del nou espai de memòria es farà el dissabte 16 de febrer les 11 h, i a les 11.45 h es realitzarà una visita a l'edifici renovat després de la primera fase d'obres. Durant la jornada s'inaugurarà també l'exposició de la Creu Roja Suïssa ‘Dones oblidades, la història del Socors Suís als Infants, 1917-1948', i a continuació tindrà lloc una actuació musical de Joanjo Bosk, que presentarà el seu disc ‘Cançó per Elna'. Finalment, a les 13 h, l'acte conclourà amb un aperitiu.