La memòria històrica s'estudiarà a les aules d'Andalusia

Es revisaran els textos escolars amb informació sobre els esdeveniments ocorreguts abans, durant i després de la Guerra Civil

16 d'octubre del 2015
Autor
Marta Pérez
La història del franquisme i la repressió arribarà a les aules andaluses. El govern de Susana Díaz ha aprovat el projecte de llei de Memòria Democràtica d'Andalusia, que amplia la consideració de víctimes als familiars o nens robats, reforça la protecció dels llocs per la memòria i la recuperació de documents, i s'inclou com a contingut obligatori en els plans d'ensenyament. Així mateix, establirà la prohibició expressa d'exhibició de simbologia feixista i obligarà les institucions a eliminar qualsevol vestigi en aquest sentit.

La consellera de Cultura, Rosa Aguilar, ha defensat que es tracta d'una llei "sens dubte necessària i imprescindible que permetrà fer més forta i sòlida la nostra democràcia". Aquesta llei inclou els continguts relacionats amb la Memòria Democràtica en els plans d'ensenyament de primària, secundària, batxillerat i educació permanent de persones adultes. D'aquesta manera, es revisaran els textos escolars amb la intenció d'educar de forma rigorosa "sobre els esdeveniments ocorreguts abans i després de la Guerra Civil". També s'impulsarà la col·laboració amb les universitats andaluses perquè incorporin aquesta matèria als seus plans d'estudis.

La Junta, en col·laboració amb les universitats públiques, també ha promogut la recerca sobre els tribunals de responsabilitats polítiques, sobre l'exili andalús i sobre els tribunals de repressió de la maçoneria i el comunisme. A més, la consellera ha destacat que aquest projecte de llei és la culminació de "més de 15 anys d'experiència en polítiques de memòria a Andalusia".