La Setmana d’Artesania homenatja el llegat artesanal de Gaudí

Amb més de 100 activitats a tot Catalunya, la vuitena edició del certamen compta per primera vegada amb una mostra internacional audiovisual dedicada als artesans

Vista aèria de la Sagrada Família
Vista aèria de la Sagrada Família
7 d'octubre del 2019
Autor
Contingut patrocinat

Sota el lema “artesania divina”, la Generalitat, a través d’Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), impulsa per vuitè any consecutiu la celebració de la Setmana d’Artesania de Catalunya, que se celebra del 7 al 13 d’octubre, amb un extens programa d’activitats a Barcelona i arreu del territori català.

La Setmana d’Artesania de Catalunya és una iniciativa en la qual, a través de la divulgació, el coneixement i la participació, es vol fomentar els valors culturals i socials de l’artesania; la seva presència i coneixement tant a Catalunya com a l’exterior; promoure el talent i la creativitat, i potenciar la professionalització i comercialització del sector.

I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania
La mostra inclou en aquesta edició algunes novetats importants, com la celebració de la I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, que projectarà al MACBA una selecció de 12 peces nacionals i internacionals que inclouen curtmetratges de ficció, animació, videoclips, videocreacions, spots i documentals, per tal de posar en valor l’artesà i la seva obra. Dues de les peces són inèdites, els documentals 'Smithsonian Folklife Festival: the catalan craftventure' i 'Hand on glass'.

Comissariada per Artesania Catalunya i el gestor cultural especialitzat en l’àmbit artesanal i audiovisual David Hierro, la mostra ha comptat amb la col·laboració del prestigiós festival d’audiovisuals sobre artesania de Londres, Real to Reel: The Craft Film Festival; de l’entitat de referència en la promoció de les empreses espanyoles artesanes, FUNDESARTE; de l’associació de professionals de tallers artesans d’àmbit estatal, Oficio&Arte; de l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny, del Doctor en història de l’art, cineasta i i membre de l’A-FAD, Jesús-Ángel Prieto, i del Barcelona Fashion Film Festival.

Visites excepcionals a obres d’Antoni Gaudí
Artesania Catalunya també programa quatre visites excepcionals -amb Antoni Gaudí com a fil conductor-, de la mà de mestres artesans catalans que han intervingut en la construcció o recuperació de la Sagrada Família, la Casa Vicens, el Palau Güell i la fàbrica de ceràmica modernista i noucentista Pujol i Bausis, coneguda com La Rajoleta, de la qual es va nodrir no només Gaudí, sinó també arquitectes com Puig i Cadafalch i Domènech i Montaner.

El motiu és donar a conèixer una de les vessants menys conegudes de Gaudí, com és la dels seus treballs vinculats al món dels oficis artesanals. Fill de pare artesà calderer, Gaudí estudiava tots els detalls de les seves creacions, integrant en l’arquitectura tota una sèrie de treballs artesans que ell mateix dominava a la perfecció: ceràmica, vidrieria, forja o fusteria d’interiorisme.

Tendències i novetats en joieria contemporània
Les tendències i novetats del sector també inclouran el món de la joieria contemporània, d’àmbit nacional i internacional, a través de tres exposicions: 'Nuda Vita; Fusión', 'Certamen de Joieria amb Vidre', i 'Insígnies de Mestre Artesà 2018'.

Totes tres exposicions formen part alhora del programa d’activitats paral·leles del certamen internacional JOYA Barcelona Art Jewellery & Objects, on Artesania Catalunya hi serà present del 10 al 12 d’octubre al Disseny Hub Barcelona, amb un estand i la proposta de quatre artesans contemporanis.

Artesania en família a la plaça del Pi de Barcelona
El programa també inclou demostracions d’oficis i una jornada dedicada al públic més familiar, entre els més d’un centenar d’activitats que estan previstes arreu del territori català, entre exposicions, tallers formatius i divulgatius i rutes.

El dissabte dia 12 a la plaça del Pi del barri Gòtic de Barcelona, Pau Jurado i Llorenç Guàrdia, guanyadors del Premi de Talent Emergent 2018 de la Generalitat, realitzaran la performance de la #tecnoaranya, una escultura cinètica motoritzada que recrea els personatges de mercaders ambulants.

També es podrà gaudir dels Conta Contes dels Oficis artesanals, a través dels quals es vol explicar el repertori de famílies d'oficis artesans i de matèries primeres, amb diversos contes i imatges que ajudaran a imaginar, entendre i apropar l'artesania al món dels infants. Durant el matí també tindrà lloc un taller de Pirogravat de la mà de l’artesà Jordi Costa, i un altre de titelles de la mà de Núria Mestres.

Per consultar més activitats de la Setmana d’Artesania de Catalunya: http://www.setmanaartesaniacatalunya.cat/

SAC Cartell 1