La Setmana del Turisme Industrial engega motors

S'organitzen més d'un centenar d'activitats arreu de Catalunya al voltant del patrimoni fabril

Vista aèria de Terrassa des del mNACTEC
Vista aèria de Terrassa des del mNACTEC
28 d'octubre del 2016
Autor
Víctor Farradellas
Avui estem acostumats a rebre el subministrament de gas i electricitat a casa per fer funcionar els nostres electrodomèstics. Fem servir vehicles que es mouen amb combustibles fòssils, trepitgem rajoles i imprimim documents en tota mena de papers. Però us heu preguntat mai com es produeix l'energia elèctrica, com s'extreu el gas, per què la gasolina fa moure els cotxes o com es fabriquen les rajoles o el paper?

Un centenar d'activitats
A Catalunya tenim molts equipaments que ens ajuden a entendre el món industrial que ens envolta. L'associació XATIC (Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya) agrupa bona part dels municipis que reivindiquen el seu passat fabril i organitza la Setmana del Turisme Industrial, durant la qual s'organitzen prop d'un centenar d'activitats, moltes d'elles gratuïtes i per a tots els públics. Entre els dies 4 i 13 de novembre, les xemeneies tornaran a fumejar per ensenyar-nos, entre altres coses, com funcionaven les colònies tèxtils (al Museu de la Colònia Vidal, a Puig-reig o al mNACTEC de Terrassa), com es feia el suro (a Palafrugell), com es canalitza i es tracta l'aigua (a Montcada i Reixac i Manresa), des de quan usem gas (Sabadell), com es fa el vi (el Masroig) o com s'explotaven les mines (Guardiola de Berguedà i Bellmunt del Priorat).

Durant la setmana, també s'han organitzat set rutes amb l'autobús de la XATIC que durant tot un dia traslladaran els passatgers per diferents equipaments industrials. Una proposta que ens obre les portes de la ciència i la tècnica que s'ha desenvolupat a Catalunya en els darrers dos segles, per ajudar-nos a mirar amb uns altres ulls tot el nostre entorn.

Literatura i teatre fabril
Entre les moltes activitats que s'ofereixen durant la Setmana del Turisme Industrial, destaquen sobretot les visites guiades i teatralitzades, les jornades de portes obertes o els itineraris. Però també hi trobem propostes per als amants de la literatura i el teatre. A Terrassa, per exemple, l'escriptor Vicenç Villatoro oferirà una xerrada i una ruta relacionada amb la seva novel·la La ciutat del fum.

A la tèrmica de Roca Umbert de Granollers, entre moltes altres activitats, s'oferirà als assistents un taller de fotografia. I a Manresa, com a cloenda de la Setmana, es farà l'espectacle poètic M'exalta el nou i m'enamora el vell, inspirat en un vers de Sol i de dol de J. V. Foix.