La Unesco desvincula el Mont del Temple del judaisme

L'indret, situat a Jerusalem, ha estat al llarg de la història un focus de tensió entre israelians i musulmans

Mont del Temple -  Viquipèdia
Mont del Temple - Viquipèdia
21 d'octubre del 2016
Autor
Francina Fortuny

La Unesco ha aprovat la desvinculació del Mont del Temple dels jueus i considera l'indret un lloc de culte únicament musulmà. Això ha estat motiu de protestes de diverses comunitats israelianes. La resolució ha estat impulsada pels països àrabs: Palestina, Egipte, Algèria, el Marroc, el Líban, Oman, Qatar i Sudan, amb el suport de 15 delegacions més.

El Mont del Temple és flanquejat per les mesquites d'Umar o Cúpula de la Roca, d'Al-Aqsà i pel Mur Occidental. Pels musulmans, la mesquita d'Al-Aqsà és el tercer lloc més sagrat després de la Meca i Medina, ja que segons la tradició musulmana hi va tenir lloc l'ascensió al cel de Mahoma. En canvi, pel judaisme és el lloc més sagrat perquè s'hi situa la història bíblica del sacrifici d'Isaac. Així, aquest indret sempre ha estat motiu de disputes entre jueus i musulmans a causa del seu gran simbolisme.

Actualment, el Mont del Temple està gestionat pel Wapf islàmic, un fideïcomís musulmà que limita les visites als no musulmans i prohibeix les pregàries jueves. Però alhora la Cort Suprema d'Israel ha defensat el dret dels jueus de pregar al Mont del Temple. Després de la resolució de la Unesco, Israel ha suspès qualsevol col·laboració amb l'organització de les Nacions Unides. El primer ministre Israelià, Benjamin Netanyahu, ha qualificat la decisió de "teatre absurd", i ha afegit, dirigint-se als 24 països que han votat a favor de la desvinculació del Mont del Temple: "Òbviament, cap d'ells s'ha llegit a Bíblia".

El text que ha aprovat la Unesco només fa referència a les denominacions musulmanes del lloc i evita l'expressió ‘Mont del Temple' perquè per als musulmans és l'Esplanada de les Mesquites. Alguns observadors també hi han vist un atac al cristianisme, ja que la tradició cristiana ha quedat al marge de l'assumpte.