Les ciutats antigues de Djenné estan amenaçades, segons la Unesco

L'organisme les ha afegit a la Llista de Patrimoni Mundial en Perill a causa de la inseguretat a la zona

La mesquita de Djenné, a Mali -  trevor kittelty / Shutterstock
La mesquita de Djenné, a Mali - trevor kittelty / Shutterstock
14 de juliol del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
La Unesco ha afegit les ciutats antigues de Djenné, a Mali, a la Llista de Patrimoni Mundial en Perill. El Comitè del Patrimoni Mundial, reunit a Istanbul, ha expressat aquest dimecres la seva preocupació pel lloc atesa la seva ubicació en "una zona afectada per la inseguretat" (vegeu contingut relacionat).

Aquesta situació impedeix prendre mesures per combatre diversos problemes, com el deteriorament dels materials de construcció a la ciutat històrica, la urbanització de l'entorn i l'erosió de la zona arqueològica. El Comitè també ha fet una crida a la comunitat internacional per donar suport al país en els esforços per garantir la protecció del lloc.

El primer establiment a la zona data del voltant de l'any 250 aC, mentre que el primer recinte emmurallat es va construir al segle IX. En segles posteriors, Djenné va esdevenir un centre d'aprenentatge i difusió de l'islam i una baula important en el comerç de l'or a través del Sàhara, assolint la seva plenitud comercial entre els segles XV i XVI.

Les seves cases tradicionals construïdes amb maons de tova, de les quals gairebé 2.000 han sobreviscut, estan construïdes sobre monticles (‘toguere') com a protecció enfront de les inundacions estacionals. Entre les edificacions destaca la gran mesquita, construïda el 1907 sobre les runes de l'original. El lloc va ser inscrit a la Llista del Patrimoni Mundial el 1988.

També s'ha inscrit a la llista el centre històric de Xahrisabz (Uzbekistan), amenaçat "a causa del desenvolupament d'infraestructures turístiques", que ha provocat la destrucció d'edificis dels barris medievals i canvis irreversibles en el seu aspecte original.

El centre històric de Xahrisabz, situat a la ruta de la Seda al sud de l'Uzbekistan, data de fa més de 2.000 anys i va ser el centre cultural i polític de la regió de Kesh als segles XIV i XV. Compta amb edificis monumentals i una sèrie de barris antics que són testimonis del seu apogeu durant els segles XV i XVI. Figura a la Llista del Patrimoni Mundial des de l'any 2000.