Lleida organitza diverses rutes tot coincidint amb les principals festes de la ciutat

El 'Maig festiu' programa 6 rutes en un mes que acull la Fira de Titelles, les Festes de Maig, els Moros i Cristians i l'Aplec del Caragol

La Seu Vella de Lleida, a la nit
La Seu Vella de Lleida, a la nit Lauren Sansen

Maig és el mes que concentra quatre de les festes més importants de Lleida: la Fira de Teatre de Titelles, que aquest 2019 arriba a la trentena edició; les tradicionals Festes de Maig; la Festa de Moros i Cristians, una celebració amb què la ciutat va recuperar ara fa 24 anys una tradició del segle XII, i el ja icònic Aplec del Caragol. Coincidint amb aquestes festes, la capital del Segrià ha organitzat diferents visites guiades per descobrir els principals elements patrimonials, com la Seu Vella, i, també qualsevol racó de la ciutat.

Les rutes del Maig Festiu
Les visites guiades comencen el dia 4 amb 'Lleida Modernista', una ruta per les cases modernistes de la ciutat, com la de l'antic Cinema Viñes. Els dies 5, 12, 19 i 26 de maig i el 2 de juny, serà el torn del 'Lleida City Tour', una ruta a peu des de la part baixa de la ciutat fins al turó de la Seu Vella que s'aturarà a edificis històrics com la Catedral Nova, l'antic Hospital de Santa Mariao el palau medieval de la Paeria.

El 12 i el 18 de maig, els visitants podran descobrir el castell dels Templers de Gardeny amb una visita familiar dinamitzada (12 de maig) i amb una ruta nocturna en el marc de la Nit dels Museus (18 de maig).

El call de Lleida és un altre dels racons de la ciutat que es podran descobrir, el dia 19, amb el Maig Festiu. El programa continuarà el dia 25 amb 'La càmera del temps', un passeig en què es descobrirà la Lleida d'antany amb fotografies centenàries conservades a arxius lleidatans. Les rutes del Maig Festiu acabaran l'1 de juny amb 'La Lleida secreta', una ruta arqueològica amb què es donaran a conèixer els vestigis de la ciutat antiga. Si voleu més informació, podeu descarregar-vos aquest PDF de Turisme Lleida.

Les quatre celebracions del maig
Les rutes coincidiran, del 3 al 5 de maig, amb la XXX Fira de Teatre de Titelles, durant la qual els espais teatrals i racons com la plaça de la Paeria o l'Hort de Santa Teresa s'ompliran d'espectacles de titelles per a petits i grans.

Del 9 al 12 se celebraran les Festes de Maig, la Festa Major de la ciutat, en honor de Sant Anastasi, amb activitats com una desfilada de carrosses, una ofrena floral i una batalla de flors o un castell de focs d'artifici.

El cap de setmana del 18 al 19 de maig serà el torn dels Moros i Cristians, que des de fa 24 anys recupera una antiga tradició del segle XII. Qui hi vagi, podrà assistir a les desfilades de les comparses de moros i cristians i a la recreació de la cerimònia i el banquet de noces reials de Ramon Berenguer IV i Peronella, al turó de la Seu Vella.

L'ultima celebració serà l'Aplec del Caragol, una Festa d'Interès Turístic Nacional que, del 31 de maig al 2 de juny, acollirà 12.000 lleidatans organitzats en un centenar de penyes. Entre tots consumiran 12 tones de caragols. En la festa més multitudinària de la ciutat també hi haurà curses de caragols o concursos d'allioli casolà.

El bus turístic
A més, fins al 24 de juny, tots els caps de setmana i els festius 1 i 11 de maig circularà el bus turístic, una bona manera de conèixer la ciutat. Amb sortida des de la Paeria, l'autobús fa parada a la Paeria/Pont Vell, Ricard Viñes/Prat de la Riba, Seu Vella/Mercat del Pla, el castell de Gardeny i els Camps Elisis. Per a més informació, visiteu el web de Turisme de Lleida.