Un llibre i una exposició recuperen la història de Joaquim Picañol Xalabarder

'Mort i oblit a Djelfa' és el títol d'una investigació que ha permès identificar i documentar una víctima del feixisme de Caldes de Montbui fins ara desconeguda

'Mort i oblit a Djelfa', al Museu Thermalia
'Mort i oblit a Djelfa', al Museu Thermalia Ajuntament de Caldes de Montbui
31 d'octubre del 2023

El juny de 2019, una consulta rebuda a l'Arxiu Municipal de Caldes de Montbui es va convertir, fruit de la casualitat, en el punt de partida d'una recerca duta a terme per Marta Barceló i Lupe Prades que ha permès identificar i documentar una víctima calderina del feixisme fins ara desconeguda. Es tracta de Joaquim Picañol Xalabarder, un jove mort a Algèria el setembre del 1941 en un camp de concentració francès. 

El llibre Mort i oblit a Djelfa. L’exili de Joaquim Picañol Xalabarder i família recupera la història d'aquest jove i de la seva família, que es van veure obligats a fugir de Caldes de Montbui després de la Guerra Civil. L'avi, el pare, la mare i les germanes es van disgregar per diferents indrets de França, i el protagonista de la investigació va acabar en un camp de concentració a Algèria, on va morir.

Paral·lelament al llibre, editat per l'Ajuntament del municipi, també s'ha preparat una exposició que permet resseguir l'evolució de la família Picañol abans i després de l'exili. Es pot visitar al Museu Thermalia fins al 7 de gener de 2024.

Informació pràctica

  • Llibre i exposició Mort i oblit a Djelfa
  • Lloc: Museu Thermalia (plaça Font del Lleó, 20. Caldes de Montbui)
  • Dates: fins al 7 de gener de 2024