Localitzada una via romana a Israel

La troballa s'ha realitzat durant la instal·lació de canonades d'aigua cap a Jerusalem

Segons l'arqueòloga Irina Zilberbod, "la via romana es troba en un estat excepcional" -  Wikimedia Commons
Segons l'arqueòloga Irina Zilberbod, "la via romana es troba en un estat excepcional" - Wikimedia Commons
13 de març del 2017
Autor
Laura Guarda

L'arqueòloga Irina Zilberbod ha informat de la troballa d'una calçada romana de fa 2.000 anys en les proximitats de Beit Shemesh, a l'oest de Jerusalem (Israel). L'excavació per a la instal·lació de canonades d'aigua cap a Jerusalem va localitzar aquesta via que "segueix gairebé el mateix itinerari que la carretera actual 375".

Segons Zilberbod, que ha dirigit les excavacions de l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel, la via, de sis metres d'amplada i un quilòmetre i mig de llargada, es troba "en un estat de conservació excepcional".

Connexió amb la carretera de l'Emperador
Les primeres hipòtesis apunten que el camí va connectar la carretera de l'Emperador –via principal del voltant del 130 dC– amb un assentament romà a prop de Beit Natif. De fet, es creu que aquesta via principal rep aquest nom perquè va ser construïda quan l'emperador Adrià va visitar el país, tot i que no es descarta que dati de l'època de la repressió de la revolta de Bar Kokhba, uns anys després, entre el 132 i el 135 dC. Una fita amb el nom de l'emperador Adrià "reforça aquesta hipòtesi", segons Zilberbod.

Monedes en el sòl
A més, els arqueòlegs han trobat fins a quatre monedes de diferents períodes en les restes de la via romana. En concret, s'ha localitzat un exemplar de l'època del prefecte Ponç Pilat (29 dC); un altre del període d'Agripa I (41 dC); una peça pertanyent al segon any de la Gran Revolta Jueva (67 dC), i una quarta de l'època dels omeies.