Localitzen un jaciment ibèric sota les vinyes de Jean Leon

Les excavacions han tret a la llum restes arqueològiques vinculades al vi, entre les quals destaca una peça amb la tercera inscripció ibera més llarga documentada a Catalunya

Bol amb la tercera inscripció en llengua ibèrica més llarga documentada
Bol amb la tercera inscripció en llengua ibèrica més llarga documentada Jean Leon

El passat abril, els treballs de preparació d’una nova vinya al celler Jean Leon, a Torrelavit, van propiciar la descoberta fortuïta d’un jaciment d’època ibèrica datat dels segles II-I aC. Ara, els treballs arqueològics que hi ha dut a terme la cooperativa de recerca arqueològica ArqueoVitis han permès presentar els primers resultats de les excavacions, que han tret a la llum un conjunt de restes vinculades al vi a l’interior de catorze sitges.

La peça més destacada és un bol per beure vi amb una inscripció en escriptura ibèrica, la tercera sobre ceràmica més llarga de totes les que s’han documentat fins ara en el món ibèric. Se n’ha pogut reconstruir la major part de la inscripció, que comença amb les paraules Neitin iunstir, una expressió característica de la llengua ibèrica que la majoria d’estudiosos interpreten com una forma de salutació o propiciatòria. 

En altres sitges s’han identificat llavors carbonitzades de raïm que certifiquen la pràctica de la viticultura a Torrelavit fa 2.200 anys. Entre les troballes també destaquen la miniatura d’una cílix o copa grega per beure vi, àmfores ibèriques i romanes i altres peces ceràmiques vinculades amb el servei i el consum del vi, a més de restes arqueològiques vinculades a altres activitats –fusaioles per filar, una javelina, molins fariners, destrals i esmoladors de pedra– que proporcionen informació sobre com vivien els primers habitants de la finca.

Acabada l’excavació, l’Ajuntament de Torrelavit iniciarà els tràmits per declarar el jaciment com a Bé Cultural d’Interès Local. En el futur, està previst excavar la part restant del jaciment i exposar les troballes arqueològiques al centre de visites del celler Jean Leon i al Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, a Vilafranca del Penedès.