Localitzen el vaixell de Shackleton enfonsat fa un segle a l'Antàrtida

Les restes de l''Endurance' han aparegut a més de 3.000 metres de profunditat prop del punt on va naufragar el 1915

L''Endurance'
L''Endurance' Frank Hurley - Mitchell Library, State Library of New South Wales / Wikimedia Commons
10 de març del 2022

Han passat cent set anys des que l’expedició comandada per l’explorador britànic Ernest Shackleton va veure frustrat el seu intent de creuar l’Antàrtida quan el vaixell on viatjava, l’Endurance, va quedar encallat al gel abans d’arribar al seu destí. Una tripulació de 28 mariners va esperar gairebé un any en unes duríssimes condicions climatològiques fins que, a finals de 1915, es va veure obligada a abandonar la nau. Ara, un equip d’arqueòlegs ha aconseguit localitzar les restes gairebé intactes del vaixell al mar de Weddell, a l’est de la península Antàrtica, a 3.008 metres de profunditat.

L’equip de l’expedició científica Endurance22 ha buscat durant més de dues setmanes al voltant del lloc on es va enfonsar el vaixell fins a assolir amb èxit la seva missió; s’ha completat així una de les recerques de naufragis més difícils del món i s’ha assolit una gran fita en la història polar. Ha estat localitzat a quatre milles de la posició que va marcar la tripulació abans d’abandonar-lo, i les seves restes es troben en un molt bon estat de conservació. 

L’Endurance, una embarcació de fusta de 44 metres d’eslora, s’havia convertit en un dels vaixells més llegendaris de la història de l’exploració polar, per l’èpica gesta de supervivència que va protagonitzar la seva tripulació el 1915. Després d’anotar amb precisió el punt exacte on el mar va engolir la nau, els 28 homes van emprendre un llarg viatge, part a peu, part en vaixell, per ser rescatats. Tots es van salvar, menys l’Endurance, que va romandre a la seva gèlida tomba marina en espera de ser trobat cent anys després. 


Endurance Final Sinking