Més de 100 propostes culturals als museus, monuments i jaciments catalans durant l'estiu

L'oferta completa es pot consultar a l'agenda en línia habilitada al portal del Patrimoni Cultural

Aquest estiu els principals monuments de Cataunya seran escenaris de cultura
Aquest estiu els principals monuments de Cataunya seran escenaris de cultura Agència Catalana del Patrimoni Cultural
26 de juny del 2025
Autor
Genís Casanovas
Guardar a favorits

Aquest mes de juny, la Generalitat de Catalunya posa en marxa una nova edició del programa d'estiu als seus museus, monuments i jaciments arqueològics. Amb més d'un centenar de propostes culturals repartides per tota la geografia catalana, aquesta iniciativa vol posar en valor el patrimoni com un espai viu, accessible i participatiu per a tota mena de públics.

Sota el lema 'Aquest estiu, patrimonieja', el programa ofereix una àmplia varietat d'activitats que inclouen concerts, festivals de música, exposicions, espectacles, activitats familiars, tallers i propostes gastronòmiques, entre d'altres. La majoria d'aquestes activitats són gratuïtes, fet que facilita la participació de la ciutadania i promou un turisme cultural de qualitat que s'endinsa en l'essència dels espais patrimonials.

Un dels objectius principals del programa és apropar el patrimoni cultural a la ciutadania des de perspectives innovadores i lúdiques. Així, els castells, monestirs, museus i jaciments es converteixen en escenaris excepcionals per a esdeveniments que no només posen en valor la història, sinó que també incentiven la participació cultural.

Entre les activitats més destacades hi ha festivals musicals consolidats com la Schubertíada de Vilabertran, que enguany ret homenatge al centenari del naixement del baríton Dietrich Fischer-Dieskau, o el Festival Jordi Savall a Santes Creus, que celebra la seva cinquena edició amb un cartell internacional. També es renoven iniciatives amb propostes noves com La taula parada. El gust per la història, una exposició i experiència que escenifica el dia a dia als monestirs, vinculada directament al Festival Jordi Savall.

Monuments i cultura

Els 19 monuments gestionats per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural despleguen activitats en col·laboració amb agents socials locals, posant un èmfasi especial en la connexió entre patrimoni i territori. Això permet que, més enllà de la ciutat, pobles i zones rurals es converteixin en escenaris culturals amb festivals com el Festival Llamp al Castell Monestir d'Escornalbou o el nou Festival Riu de Veus al Castell de Miravet, dedicat a la música i la llengua catalanes.

L'oferta musical és especialment rellevant aquest estiu, amb concerts i festivals que omplen espais emblemàtics de la cultura catalana. Al Camp de Tarragona, el Festival Jordi Savall es desplega entre l'11 i el 17 d'agost per oferir música antiga en diversos espais de la Ruta del Cister. El Castell de Miravet estrenarà el 12 de juliol el Festival Riu de Veus, amb noms com Roger Mas i Lia Sampai. Paral·lelament, el Festival Llamp al Castell Monestir d'Escornalbou recuperarà l'esperit del Santa Teca amb una programació multidisciplinària que s'estendrà també als pobles de la Baronia d'Escornalbou.

A l'Alt Empordà, la música clàssica torna a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran amb la Schubertíada, mentre que Sant Pere de Rodes celebra 25 anys del seu festival amb l'estrena de La Cripta i una gala d'òpera. A més, el Festival Portalblau oferirà sis concerts durant l'agost al Fòrum romà d'Empúries, amb artistes de primer nivell.

A Lleida, el Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona acollirà el cicle La pedra parla, que combina música i patrimoni amb un programa variat que inclou cançó francesa i barroca. Altres propostes musicals s'ubiquen en conjunts com el romà de Centcelles o museus emblemàtics com el Museu d'Història de Catalunya o el MAC Olèrdola.

Activitats en família

 

El programa també presta una atenció especial al públic familiar, amb activitats com jocs de pistes, escapades, gimcanes i tallers artístics i d'arqueologia que permeten als infants gaudir i aprendre en espais patrimonials. Algunes activitats destacades són Familiaria al MAC Empúries, tallers de circ al MAC Barcelona i la nova proposta Mans a la pedra! Construïm Sant Pere de Rodes.

Les visites guiades i teatralitzades són una altra de les formes innovadores de descobrir la història i els valors culturals dels monuments. Aquest estiu, s'ofereixen novetats com la visita a la Pedrera del Mèdol, la narració a la Casa Museu Rafael Casanova o la ruta especial 'Un Sant Joan amb Eduard Toda' al Castell Monestir d'Escornalbou.

A més, els monuments i museus acullen exposicions temporals que enriqueixen el programa cultural. Entre aquestes, destaca La taula parada. El gust per la història als monestirs d'Escornalbou, Escaladei i Santes Creus, i el cicle PassatPresent que apropa l'art contemporani als espais històrics. Als museus també es poden visitar mostres com 'Sardenya. L'illa megalítica' o 'Imperivm. Històries romanes'.

Finalment, diversos arxius comarcals s'incorporen a la programació amb exposicions temporals dins del projecte 'Catalunya, país d'arxius', que posa en valor documents històrics amb un marcat vessant europeu.

Tota l'oferta cultural de l'estiu als espais patrimonials gestionats per la Generalitat es pot consultar amb detall a l'agenda en línia disponible al portal del Patrimoni Cultural de Catalunya.