Miguel Castells a Barcelona

Resseguim la jornada de l'infatigable advocat defensor del procés de Burgos, que va venir a Catalunya convidat per SÀPIENS

Miguel Castells a la redacció del SÀPIENS, amb Jordi Creus i Clàudia Pujol, editor i directora de la publicació
Miguel Castells a la redacció del SÀPIENS, amb Jordi Creus i Clàudia Pujol, editor i directora de la publicació
6 de març del 2017
Autor
Caterina Úbeda

No és el més important de la jornada, però començarem per aquí. "A sobre de la taula hi ha una llista perquè s'hi apunti la gent que vulgui estar com Miguel Castells als 85 anys". La frase la va pronunciar Clàudia Pujol, directora de SÀPIENS, en acabar la conferència que Castells, advocat defensor de les víctimes del procés de Burgos, va impartir divendres al Museu d'Història de Catalunya. I és que la vitalitat de Castells impacta. Ens va sorprendre a tots els que el vam poder veure en persona.

Havia arribat el dia anterior, dijous, poc després de les 22 h. Venia amb tren des de Sant Sebastià, i tot i les gairebé sis hores de viatge encara va tenir forces per sopar una coca d'escalivada ("perquè és molt català") a la mateixa estació de Sants, conversar vivament i quedar-se despert fins a les quatre de la matinada repassant el guió de la conferència que havia d'impartir el dia següent. Castells venia convidat per SÀPIENS, ja que és un dels protagonistes del reportatge del número 179 (març 2017), dedicat al procés de Burgos, el consell de guerra franquista contra 16 persones acusades de pertànyer a ETA.

Comença la jornada: de TV3 a la redacció de SÀPIENS
La jornada de l'advocat va començar a les 6.30 h (sí, se n'havia anat a dormir dues hores i mitja abans). S'havia d'aixecar d'hora perquè a les 8 h havia de ser als platós de TV3: era un dels convidats del dia d''Els matins'. El dia va continuar a la redacció de SÀPIENS, on l'esperaven els periodistes de la casa i uns altres de ‘Nació Digital' i 'El Nacional', que el van entrevistar, i on, abans de pujar a les oficines, es va trobar amb David Fernández. En acabar va decidir parar i va tornar a l'hotel per dormir i fer una migdiada.
 

 

A les 18 h va començar la conferència organitzada per SÀPIENS al Museu d'Història de Catalunya. A la tribuna, l'acompanyaven Clàudia Pujol i Antoni Batista, periodista especialitzat en el conflicte basc i autor del reportatge de portada de SÀPIENS. A la xerrada ens va explicar que el judici sumaríssim de Burgos va ser un procés polític per part del franquisme i un procés de ruptura per part dels acusats. "El sumari feia olor de cadaverina; anaven a matar, però la participació dels pobles va fer que el règim no se sortís amb la seva". Sí, el procés de Burgos va causar un efecte bumerang i va provocar mostres de rebuig a la dictadura tant dins de l'Estat espanyol com, sobretot, a nivell internacional, on la ja feble credibilitat de la dictadura quedava tocada de mort.


Emoció a la xerrada sobre el Procés
Durant la xerrada (mireu el vídeo) es va poder escoltar un fragment del CD que acompanya el SÀPIENS d'aquest mes de març, un document sonor únic en què es reprodueix la part final del procés de Burgos, amb la cançó ‘Eusko gudariak', l'himne dels soldats bascos a la Guerra Civil. En escoltar-ho, Miguel Castells no va poder retenir unes llàgrimes: "Imagineu-vos-ho amb una pistola al cap i els sabres desenfundats", va explicar. El que s'estava escoltant reproduïa el moment més tens del judici, en què Mario Onaindia, un dels acusats i condemnat a mort, va agafar una destral (era a la taula com a prova), una acció que va provocar que dos dels militars desembeinessin l'espasa i els policies, les pistoles.

 

La jornada de Castells va acabar amb un sopar al Cullera de Boix, amb amics advocats, Clàudia Pujol i Jordi Creus, editor de SÀPIENS. Va seguir amb la seva voluntat de paladejar els plats catalans i va demanar un bacallà amb samfaina. Hi ha un detall que no us hem dit i que potser ho diu tot: Miguel Castells continua en actiu, segueix en peu de guerra als jutjats.

La intervenció de Castells a TV3