Aquestes festes, l'agenda dels equipaments catalans és plena de propostes per a tots els públics. En aquest article us fèiem un recull de les millors idees per gaudir del patrimoni cultural en família aquest Nadal. Però l'oferta de museus, monuments i equipaments va més enllà i s'allarga fins a Reis i, fins i tot, durant tot el mes de gener. Us proposem alguns plans per als darrers dies de vacances.
Exposicions temporals i permanents
Si us heu apuntat a qualsevol dels tallers familiars de l'agenda de Nadal, no perdeu l'ocasió de visitar les exposicions temporals que acullen actualment cadascun dels museus que les organitzen. Al Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) podeu visitar El museu somiat. Pere Bosch Gimpera i el MAC, Naufragis. Història submergida i la nova exposició sobre Roma Imperivm. Històries romanes. A Barcelona, al Museu d'Història de Catalunya, encara hi trobareu Tàpies. Art i activisme, Els cromos publicitaris antics de la col·lecció del MHC i l'acabada d'estrenar En fugida. Refugiats.
Fins a principis del 2025, al MAC Empúries hi ha la mostra Eivissa, Empúries, Ensérune: El Viatge Possible. Al Museu d'Art de Girona es pot visitar Roser Bru. Superar la distància, i al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), El jardí invisible de Gaudí i Il·luminats. Com a novetat, aquest museu presentarà Zinematik, una exposició interactiva d'aparells precinematogràfics, les màquines que van marcar els primers passos cap al cinema.
Visites guiades especials
Si el que voleu és descobrir els equipaments d'una manera especial, no us perdeu alguns dels itineraris i visites guiades més interessants. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) organitza L'enigma de Centcelles, una visita per descobrir el conjunt romà i el seu extraordinari mosaic a través dels interrogants que encara avui amaga, i L'essència de Tàrraco i el seu teatre, per conèixer la història de la ciutat a través del seu teatre. Per veure el mosaic de Centcelles de ben a prop, no us perdeu Enlaira't a la cúpula, una visita que us la mostrarà amb unes ulleres de realitat virtual.
Fins al 9 de febrer, a la Cartoixa d'Escaladei, la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, la Casa Museu Prat de la Riba i el Castell Monestir d'Escornalbou es pot visitar una nova edició de La Taula Parada. El gust per la història, una instal·lació que recrea com eren els dinars de Nadal en aquests espais. Al voltant de la iniciativa, els monuments que hi participen organitzen visites especials en què podreu compartir taula amb els seus protagonistes. El 4 de gener, Eduard Toda us farà un recorregut per Escornalbou mentre espera, amb la taula parada, els seus convidats per celebrar el Nadal. El mateix dia, a Escaladei, podreu descobrir l'espiritualitat i l'alimentació dels monjos cartoixans a través de la cuina blanca.
El Castell de Cardona també ha estrenat una visita especial per explicar com es vivien les festes de Nadal en aquesta fortalesa durant l'època medieval. Nadal Medieval al Castell de Cardona se celebra de dimarts a diumenge fins al 5 de gener.
Totes les activitats, a l'agenda del patrimoni
Si amb aquest recull no n'heu tingut prou i busqueu més plans per aquestes festes, us convidem a fer una ullada a l'agenda del portal web de Patrimoni Cultural. Hi trobareu aquestes i moltes altres propostes per descobrir el patrimoni arreu de Catalunya. Bon any nou!
