L'art medieval de Catalunya i Noruega, al Museu Episcopal de Vic

El MEV reuneix per primera vegada obres d'art litúrgic conservades a tots dos països en la mostra 'Nord & Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya. 1100-1350'

Detall del frontal de Sant Olaf de Trondheim (Noruega)
Detall del frontal de Sant Olaf de Trondheim (Noruega)
17 de febrer del 2020

Quina relació hi ha entre l'art medieval de Catalunya i el de Noruega? Tot i estar separats per 3.000 quilòmetres de distància, tots dos països conserven gran part de l'art litúrgic medieval que es va estendre per Europa entre els segles XII i XIV, un patrimoni de gran valor que per primera vegada s'exposarà conjuntament a la mostra Nord & Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya. 1100-1350, que podrà veure's al Museu Episcopal de Vic fins al 17 de maig. De fet, Noruega i Catalunya conserven el 80% dels frontals d'altar que es van pintar en aquesta època i que encara es conserven (30 a Noruega i més de 50 a Catalunya), alguns dels quals podran veure's a l'exposició, com el de Sant Olaf de Trondheim, ciutat de coronació dels reis noruecs. Una altra peça de gran valor que ha viatjat fins a Vic és el reliquiari de Filefjell, una obra amb caps de dracs que recorda les antigues decoracions víkings.

Per què aquest art només s'ha conservat a Noruega i a Catalunya? Per diversos motius. A Noruega, aquestes obres es trobaven en esglésies situades a llocs recòndits que les protegien de possibles destruccions en moments d'inestabilitat, com ara guerres. A més, el país va patir una crisi econòmica que va fer que les obres d'art no es reemplacessin. En el cas de Catalunya, les obres van quedar protegides pels Pirineus, tot i que també va ser determinant que el nostre país hagi estat tradicionalment catòlic.
 

 

Informació pràctica
 

  • Dates: del 15 de febrer al 17 de maig de 2020
  • Lloc: Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3. Vic.
  • Preu: 5 € (exposició temporal) / 8 € (exposició temporal i permanent). Consulteu al web del museu les opcions d'entrada reduïda.
  • Més informació, al web del museu i al tríptic de l'exposició.
  • Activitats paral·leles: durant el temps que duri l'exposició es faran activitats paral·leles com ara visites comentades a càrrec dels comissaris, visites guiades individuals per a grups i familiars, o conferències.