El Museu d'Història de Catalunya exposa els cent objectes del programa 'Una altra història'

La mostra 'Una altra història' recupera tots els objectes personals que van anar apareixent durant l'emissió del programa homònim de TV3

16 de febrer del 2024

El Museu d'Història de Catalunya ha inaugurat l'exposició Una altra història, creada a partir del programa homònim de TV3 que es va emetre entre el novembre i el desembre de 2023. Conduït per Albert Om, el programa va visitar vuit espais patrimonials –el monestir de Sant Pere de Rodes, el Museu d'Art de Girona, el castell de Santa Florentina, la Universitat de Barcelona, el Reial Monestir de Santes Creus, l'Institut Pere Mata, el Palau Episcopal de Solsona i el castell de Gardeny–, on persones d'arreu de Catalunya van presentar un total de cent objectes i en van explicar les històries personals que els feien singulars.

Ara, aquesta exposició mostra aquells cent objectes originals per tornar a explicar les històries quotidianes que els acompanyen. Una capsa de galetes Birba, una maleta d'instrumental d'una llevadora rural, la gorra que portava el president Francesc Macià quan anava a la finca de Vallmanya, octavetes antifranquistes i cartes de la batalla de l'Ebre, la càmera que va retratar la primera edició del Canet Rock o una torxa olímpica del 1992 són algunes de les peces que s'hi poden veure. 

Una altra història reivindica la importància de la cultura material a partir de la redescoberta dels petits tresors familiars que han passat temps guardats a les nostres llars, i que amaguen històries extraordinàries. Petites històries personals que, al cap i a la fi, constitueixen una mostra de la història col·lectiva del nostre país durant el darrer segle. 

Activitats relacionades

La mostra es pot visitar fins al 28 d'abril de 2024 i s'acompanyarà d'activitats paral·leles com una tertúlia amb els protagonistes del programa, Albert Om, Alba Gràcia i Xavier Carmaniu, moderada per l'historiador Josep Vicenç Mestre i Nogué. Se celebrarà el pròxim 25 d'abril, a les 19 h, a l'Espai Àgora del Museu d'Història de Catalunya.