El Museu d'Història de Catalunya acull fins al 26 d'octubre l'exposició Nosaltres som. El moviment homosexual durant la Transició (1976-1979), una mirada històrica i emotiva a les primeres lluites del col·lectiu LGTBI+ a Catalunya. La mostra, organitzada conjuntament amb l'Arxiu Nacional de Catalunya i amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, documenta els anys clau en què les persones homosexuals van començar a plantar cara a la repressió legal, social i policial que patien.
Una de les imatges icòniques de l'exposició és la fotografia de Colita que retrata la primera manifestació pels drets homosexuals de l'estat espanyol, celebrada a Barcelona el juny de 1977. Convocada pel Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) sota el lema 'Nosaltres no tenim por. Nosaltres som', la mobilització va marcar un abans i un després en la visibilització del col·lectiu.
La mostra contextualitza aquell moment històric dins l'onada global de lluites per la igualtat. Fa memòria dels aldarulls de Stonewall, ocorreguts a Nova York el 1969, com a punt d'inflexió internacional que va inspirar moviments similars arreu del món. A l'estat espanyol, i en plena Transició democràtica, aquests aires de canvi es van concretar en l'aparició de diversos col·lectius que defensaven la llibertat i els drets de les persones amb sexualitats dissidents.
L'exposició també destaca la fundació de l'Institut Lambda (1976), centrat en l'acció social i cultural, i del Grup en Lluita per l'Alliberament de la Lesbiana (1979). Tots ells van tenir com a objectiu comú l'abolició de la Llei de perillositat i rehabilitació social, una norma franquista que criminalitzava l'homosexualitat i que va estar vigent fins ben entrada la democràcia.
A més, Nosaltres som reconeix figures clau del moviment com Armand de Fluvià i Jordi Petit, activistes que van donar la cara en una època en què sortir a l'espai públic suposava un acte de valentia i risc. La seva tasca va ser fonamental per obrir camí als drets que avui semblen consolidats, però que aleshores encara estaven molt lluny de ser assolits.
L'exposició combina documents, fotografies, cartells originals, audiovisuals i testimonis personals per oferir una panoràmica completa d'una lluita que va ser col·lectiva, persistent i transformadora.
Tota la informació pràctica sobre la visita, horaris i activitats paral·leles es poden consultar al web del Museu d'Història de Catalunya.