Nous documents sobre la mort de Francesc Macià

En un d'aquests es denuncia l'actitud del bisbe Manuel Irurita, que s'oposava que cap capellà català atengués Macià al seu llit de mort

Dicurs de Francesc Macià -  Josep Brangulí
Dicurs de Francesc Macià - Josep Brangulí
29 de desembre del 2011
Autor
Juan Carlos Moreno
L'Associació Memòria i Història de Manresa ha recuperat dos documents que aporten detalls sobre les darreres hores de vida del president català Francesc Macià. El primer d'aquests és una carta que el polític i industrial Jaume Creus va enviar al mossèn Ramon Muntanyola per informar-lo d'algunes falles que havia comès al seu llibre ‘Vidal i Barraquer. Cardenal de la pau', concretament quan feia la descripció dels funerals de Macià.

Creus hi denuncia l'actitud del bisbe Manuel Irurita, que s'oposava que cap capellà català atengués Macià al seu llit de mort: "A Barcelona, en aquell moment, teníem un mal bisbe, un gran enemic de Catalunya, que es deia Irurita. Estalviem la paraula senyor perquè no n'era. Es negava a enviar capellans, els quals demanava la família del president, per anar-li a cantar o resar l'absolta, abans de lliurar el seu cos al Govern de Catalunya pel seu embalsamament. El bisbe posava per condició que també havien d'anar capellans a l'enterrament. La família contestava que no era ella qui feia l'enterrament, sinó el Govern de Catalunya, segons les lleis establertes. —Doncs no hi ha capellans—, deia el bisbe", escriu Creus a la carta. A més, explica com es va haver d'enviar una carta al cardenal Vidal i Barraquer per informar-lo dels fets. El cardenal immediatament va telefonar al bisbat: "Al demanar pel bisbe li digueren que ja s'havia enllitat. Amb energia va comminar que es llevés i li va donar l'ordre taxativa que tot seguit s'enviés a casa del president el que demanava la família i es donés el degut compliment als seus desitjos. Així es va fer".

El segon document es titula ‘La mort del President Macià', i és una crònica escrita per Joan Alavedra, secretari personal del polític, dos anys després de la mort de ‘l‘Avi' per ser retransmesa per Ràdio Barcelona. S'hi relaten amb gran detall com van ser els darrers moments de vida de Macià: "En la seva cambra, resistia a la mort. Hi lluitava. No volia morir. Mancava tanta feina…! No volia morir. No ho creia. Va ser més tard, això. Però així que ho va comprendre, va acceptar-la, la mort. Amb naturalitat, amb coratge, com tots els actes de la seva vida", s'hi pot llegir. Els textos complets de tots dos documents, aportats pel dentista i amic de Jaume Creus Lluís Willaert, es poden consultar al web www.memoria.cat.