Objectiu: identificar les víctimes de la Guerra Civil

El Govern posa en marxa el Programa d'Identificació Genètica dels desapareguts

Signatura del Programa amb els consellers Comín, Romeva i Mundó
Signatura del Programa amb els consellers Comín, Romeva i Mundó
8 de setembre del 2016
Autor
Redacció
El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, juntament amb els consellers de Salut, Antoni Comín, i Justícia, Carles Mundó, van presentar ahir un programa pioner a l'Estat espanyol amb l'objectiu de localitzar, recuperar i identificar les restes de les gairebé 5.000 persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme.

"Som conscients que és un pas modest, tardà –això s'hauria d'haver fet fa quaranta anys– però alhora ineludible. Avui fem un pas endavant per resoldre un dèficit democràtic i poder tancar dignament un capítol nefast de la nostra història", va comentar Romeva en la presentació a la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat.

El programa permetrà crear una base de dades amb els perfils genètics dels familiars dels desapareguts; constituir una base de dades que classifiqui els perfils genètics extrets de les restes humanes que es troben en fosses (principalment al Memorial de les Camposines, a la Fatarella), i, finalment, poder encreuar la informació per intentar establir-hi relacions de parentiu. L'accés al programa es realitzarà a través de la inscripció al cens de desapareguts, que actualment té registrades 4.794 persones. Tant l'extracció com el tractament de la mostra biològica és gratuïta.

Aquest programa, que impulsa el Govern i en el qual també col·laboren l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, és, segons Romeva, "una petita mostra del país que volem construir; no podem anar pel món sense reparar les ferides que el franquisme va deixar".